Prins Daniel invigde skulptur­utställningen Jaume Plensa på Djurgården

Lördagen den 9 juni invigde Prins Daniel utställningen Jamue Plensa på Djurgården. Utställningen innehåller fem verk av konstnären och visas fram till 23 september.

Prins Daniel tillsammans med konstnären Jaume Plensa, gallerist Sara Sandström och Stefan Andersson samt spanska ambassadören H.E. Gabriel Busquets vid Plensas verk ”The heart of the rivers”.

Prins Daniel tillsammans med konstnären Jaume Plensa, gallerist Sara Sandström och Stefan Andersson samt spanska ambassadören H.E. Gabriel Busquets vid Plensas verk ”The heart of the rivers”. Foto: Karin Törnblom/IBL

Prins Daniel i samtal med konstnären Jaume Plensa vid invigningen av skulpturutställningen ”Jaume Plensa på Djurgården”.

Prins Daniel i samtal med konstnären Jaume Plensa vid invigningen av skulpturutställningen ”Jaume Plensa på Djurgården”. Foto: Karin Törnblom/IBL

För tredje året i rad öppnade Prins Daniel skulpturutställningen på Djurgården. Årets utställning visar verk av spanska konstnären Jaume Plensa kan ses från 9 juni till 23 september 2018.

I sitt invigningstal sade Prins Daniel:

Det här är tredje året i rad som vi har en skulpturutställning här på Djurgården, och tredje gången som jag har nöjet att inviga den. Det har med andra ord blivit en tradition. En tradition som jag är glad att få vara en liten del av.

I vår stressade och uppkopplade tid där vi träffas allt mindre och mår allt sämre tror jag det behövs fler platser att där vi kan mötas. Fler platser där vi kan möta andra och oss själva.

Här tror jag konsten kan spela en viktig roll. När vi upplever konst händer det ofta någonting inom oss, vi börjar känna efter, vi kanske börjar blicka inåt och reflekterar, precis som Jaume Plensas fantastiska skulpturer ofta ser ut att göra. Eller så väcks en lust att diskutera det man ser, ”vad tror du att konstnären menar med det här” och så vidare.

H.K.H. Prins Daniel

Invigningen av skulpturutställningen ”Jaume Plensa på Djurgården”.

Invigningen av skulpturutställningen ”Jaume Plensa på Djurgården”. Foto: Kungahuset.se

Om skulpturutställningen

Galleri Andersson/Sandström har sedan 1994 varit konstnärliga ledare för Baltic­gruppens skulpturparksprojekt Umedalen Skulptur i Umeå. Skulpturparken som arrangerats på Umedalen räknas i dag till en av Europas mest betydande och den består av 45 permanenta verk av såväl svenska som internationella konstnärer.

Kronprinsessparet, som var beskyddare för Umeå Kulturhuvudstad, fick i augusti 2014 en guidad visning av skulpturparken och vid detta besök väcktes tanken om att arrangera en motsvarande skulpturutställning utomhus i Stockholm. 2018 genomförs den för tredje året. 2016 visades skulpturer av den brittiska konstnären Tony Cragg och 2017 av den svenska konstnären Eva Hild.

Konstnären Jaume Plensa berättar om sitt konstverk ”The heart of rivers” för Prins Daniel, gallerist Sara Sandström och Stefan Andersson samt spanska ambassadören H.E. Gabriel Busquets.

Konstnären Jaume Plensa berättar om sitt konstverk ”The heart of rivers” för Prins Daniel, gallerist Sara Sandström och Stefan Andersson samt spanska ambassadören H.E. Gabriel Busquets. Foto: Kungahuset.se