Nationaldagen 2018
Onsdagen den 6 juni firades Sveriges nationaldag. Kungafamiljen firade i år dagen i Stockholm och Strömsholm. Kvällen avrundades med det traditionsenliga firandet på Skansen och nationaldagsmottagning med efterföljande tapto på Kungl. Slottet.

Kungafamiljen vid nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Sören Andersson/TT

Kungen hälsar slottets besökare välkomna till Öppet slott. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se
Kungaparet bjöd in till Öppet slott
Nationaldagen inleddes med att Kungen hälsade välkommen till Öppet slott på Yttre borggården. Därefter bjöd Kungaparet slottets besökare att följa med in genom portarna i Västra valvet. På nationaldagen var det fri entré till Kungliga slottet.

Kronprinsessparet färdas med häst och vagn till Strömsholms slott. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronprinsessparet besökte Strömsholm
Kronprinsessan och Prins Daniel besökte Strömsholms slott och Ridskolan Strömsholm i Hallstahammars kommun för att fira nationaldagen.
I år firar ridtävlingarna vid slottet 100 år samtidigt som Ridskolan Strömsholm firar 150-årsjubileum.

Kronprinsessan håller tal vid Strömsholms slott. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronprinsessan höll tal och sa:
Sverige idag är ett land med fred, välstånd och demokrati. Ett land där alla har tillgång till vår natur. Ett land där grundläggande fri- och rättigheter respekteras. Allt detta har präglat Sverige under lång tid. Det har format oss som lever här och det är egentligen inte så konstigt om vi tar det för givet. Det ändrar inte på det faktum att det är en stor förmån att leva just här och just nu. Låt oss sätta värde på den förmånen! Låt oss fira den. I dag – och alla andra dagar.
H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan delade ut pris till vinnaren i Prins Gustav Adolfs minneshoppning. Kungens far arvprins Gustaf Adolf gick 1928-29 den så kallade ”Långa kursen” vid Arméns rid- och körskola. Här tränar arvprinsen på sandbanan inför kapplöpningarna på Österängen med sin häst Clan-Robert. Foto: Strömsholm

På nationaldagen var det stipendieutdelning i teckningstävlingen ”Den tänkande handen” i Gustav III:s antikmuseum. Kungen överlämnar här stipendiet till Rut Karin Zettergren. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Prins Carl Philip närvarade vid högvaktsavlösningen på Yttre borggården på nationaldagen. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Kungaparet och Kronprinsessfamiljen på Logården innan kortegen mot Skansen. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se
Nationaldagsfirande på Skansen
På kvällen åkte Kungafamiljen kortege från Kungliga slottet till Skansen.

Prinsessparet och Prinsparet på väg till nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se
På Sollidenscenen framträdde Darin, Henrik Phung, Marianne Mörck, David Lindgren, Maria Misgeld, Åsa Larsson, John Lundvik, Elin Rombo och Kulturama samt Arméns musikkår under ledning av Mats Janhagen. Anne Lundberg var kvällens programledare.
På Solliden höll Kungen högtidstal och sade:
Mitt Sverige. Ditt Sverige. Ja, det finns lika många berättelser om vårt land som det finns invånare. Över tio miljoner. Och tillsammans bildar vi en helhet: vårt Sverige.
Vårt Sverige är hölador och höghus.
Vårt Sverige är myllrande torg och tysta gläntor. Vårt Sverige är alla de platser i vårt land där vi känner oss hemma. Där vi minns vår historia och där vi bygger vår framtid.
Ja, i vårt Sverige har vi mycket att vara stolta över! Och vi har mycket att fira på vår nationaldag!H.M. Konungen

Kungafamiljen vid nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Sören Andersson/TT
Nationaldagsmottagning på Kungliga slottet
Efter firandet på Skansen bjöd Kungaparet representanter för riksdag, regering, det officiella Sverige och delar av den diplomatiska kåren på mottagning på Kungliga slottet.

Kungaparet välkomnar statsminister Stefan Löfven till mottagningen på Kungliga slottet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kungafamiljen samlad i drabantsalen utanför Lovisa Ulrikas matsal. Foto: David Sica/Stella Pictures
Nationaldagen avslutades med tapto av Arméns musikkår på Logården.

Kungafamiljen och mottagningens gäster vid taptot på Logården. Foto: Kungahuset.se
Nationaldagen
Artur Hazelius, Skansens grundare, initierade 1893 att 6 juni skulle firas som en svensk nationaldag, men det skulle dröja mer än tjugo år innan firandet fick spridning i hela landet.
Grosshandlare Nils Ljunggren väckte 1915 idén till firandet av en flaggas dag. Året därpå högtidlighölls Svenska flaggans dag på Stadion i Stockholm och på över hundra andra orter i Sverige. På Stadion framfördes vid samma tillfälle för första gången ”Sveriges flagga” komponerad av Hugo Alfvén med text av K. G. Ossiannilsson.
År 1918 började traditionen med att Kungen delar ut fanor till föreningar och har sedan dess fortsatt med nästan obruten tradition. År 1949 deltog Carl XVI Gustaf för första gången i firandet på Stadion.
Firandet flyttades till Skansen 1963. Officiell nationaldag fick Svenska flaggans dag 1983, och från och med 2005 är 6 juni helgdag. Datum valdes då Gustav Vasa denna dag 1523 valdes till svensk kung av en riksdag i Strängnäs och att 1809 års regeringsform undertecknades detta datum.