Kungaparet och Prins Carl Philip vid stipendieutdelning i Den tänkande handen

Onsdagen den 6 juni närvarade Kungen, Drottningen och Prins Carl Philip vid stipendieutdelningen i teckningstävlingen Den tänkande handen i Gustav III:s antikmuseum.

Kungaparet och Prins Carl Philip med stipendiaterna.

Kungaparet och Prins Carl Philip med stipendiaterna. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Tävlingen Den tänkande handen – H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare har varit öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område. Kungl. Konstakademien arrangerar tävlingen och ett tiotal tävlingsbidrag har därefter under våren visats upp i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet.

Under en ceremoni i Gustav III:s antikmuseum tillkännagavs under nationaldagen stipendiaterna: André Olsson, Susan Whitlow och Rut Karin Zettergren.

Stipendiaterna belönades med 100 000 kronor ur en av Elisabeth och Gustaf Douglas instiftad stipendiefond med anledning av Kungens 70-årsdag.

Prins Carl Philip ingick i den jury som utsett stipendiaterna.

Stipendiaten André Olsson tar emot diplom ur Kungens hand.

Stipendiaten André Olsson tar emot diplom ur Kungens hand. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Juryns motiveringar löd:

André Olsson

André Olsson skildrar människans jakt på lycka i både attraherande och frånstötande teckningar i blyerts och pastell. Med sedessatirens grepp, i självporträttets gestaltande av den bekvämliga människan, lyfter konstnären – genom en verfremdungseffekt – frågor om vad som är en människa genom att skildra både mimik och kropp som något främmande och väsensskilt.

Susan Whitlow

Susan Whitlow tecknar med färg och arbetar flödigt med ytan i penselskrift
i laverade bilder. Ett avskalat bildskapande med reducerade kulörer som kräver absolut ärlighet och närvaro. En penselskriftens balansakt mot adderad färg och underlag där både händer och kropp förmedlar tanken. Skönhet blandas med uttrycksfull råhet.

Rut Karin Zettergren

Rut Karin Zettergren har kopplat den tänkande handen runt det mest och
allomfattande i vår digitaliserade värld. Ställd mot denna blir tecknandet
performativt, personligt, humoristiskt och poetiskt. Det glider ut och in
ur funktioner och betydelser och blir i ordets bemärkelse ett redskap för att tänka kring strukturer, makt och motstånd.

Kungen delar ut diplom till Rut Karin Zettergren.

Kungen delar ut diplom till Rut Karin Zettergren. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Om Den tänkande handen - H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare

Vid Kungens 70-årsdag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta fram unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera. Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning.

Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) arrangerar tävlingen i samarbete med Kungl. Hovstaterna. Den tänkande handen kommer att vara årligen återkommande.