Representationsmiddag på Kungl. Slottet
Torsdagen den 31 maj bjöd Kungaparet in till representationsmiddag på Kungl. Slottet.
Gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsparet i Vita Havet. Middagen serverades i Karl XI:s galleri.
Inbjudna är representanter från diplomatiska kåren, riksdag, regering, myndigheter, vetenskap, idrott, näringsliv, kultur samt personer som Kungafamiljen mött vid resor.
Bordsplacering
Kungen förde statsrådet Margot Wallström till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen fru Jenni Ahlin.
Drottningen fördes till bordet av talman Urban Ahlin och hade på sin högra sida statsrådet Ardalan Shekarabi.
Kronprinsessan fördes till bordet av statsrådet Gustav Fridolin och hade talmannen på sin högra sida.
Prins Daniel förde fru Jenni Ahlin till bordet. På sin vänstra sida hade Prins Daniel statsrådet Lena Hallengren.
Prins Carl Philip förde Kroatiens ambassadör Anica Djamic till bordet. På sin vänstra sida hade Prins Carl Philip utrikesministern.
Prinsessan Sofia fördes till bordet av statsrådet Shekarabi och hade på sin högra sida Kazakstans ambassadör Dastan Yeleukenov.
Ta del av gästlistan Pdf, 107.4 kB.
Dukning
Kvällens första rätt serverades på en servis beställd för konung Gustav VI Adolf och drottning Louise vid Uppsala Ekeby 1954. Servisen är ritad av Sven Erik Skawonius.
Fisk-, kött- och efterrättstallrikarna vid kvällens middag är en gåva från riksdag och regering till Kungen på 50-årsdagen 1996. Servisen är från Hackman-Rörstrand Gustafsberg och designad av Karin Björquist.
Bordssilvret är från den brasilianska silverservisen.
Bordslinnet är vävt i Schweiz år 1990 på Scheitling & Borner-väveriet. Mönstret består av ett bladornament som omringar Kungaparets gemensamma monogram.
Meny
Ankleverterrin med honungsbakat fikon
och vinägrett med vita russin
Smörstekt gösfilé från Hjälmaren med inkokt vit sparris,
potatispuré med Västerbottenost, älvdalsrom och beurre blanc
Stekt lammytterfilé med rillette på lammlägg, bakad spetskål
och lammsky med rosmarin och lammbräss
Rabarbertartelett med citronkräm, ängsyraglass,
inkokt rabarber och rabarbermaräng