Kronprinsessan vid Nordiska museets och Skansens Vänners årssammankomst

Måndagen den 14 maj deltog Kronprinsessan vid Nordiska museets och Skansens Vänners årssammankomst som ägde rum på Nordiska museet.

Kronprinsessan tillsammans med Styrelsemannen för Nordiska museet Sanne Houby-Nielsen, Skansenchefen John Brattmyhr och Niclas Forsman, ordförande i Nordiska museet och Skansens vänner.

Kronprinsessan tillsammans med Styrelsemannen för Nordiska museet Sanne Houby-Nielsen, Skansenchefen John Brattmyhr och Niclas Forsman, ordförande i Nordiska museet och Skansens vänner. Foto: Sussi Lorinder/Fotograf Sussi

Kronprinsessan delar ut resestipendier till Helen Persson, Marianne Larsson, Helena Lindroth och Leif Wallin från Nordiska museet.

Kronprinsessan delar ut resestipendier till Helen Persson, Marianne Larsson, Helena Lindroth och Leif Wallin från Nordiska museet. Foto: Sussi Lorinder/Fotograf Sussi

Nordiska museet och Skansens Vänner bildades 1918 och firar 100 år i år. Årsmötesförhandlingarna leddes av ordförande Niclas Forsman och efter det talade bland andra styresmannen för Nordiska museet Sanne Houby-Nielsen och Skansenchefen John Brattmyhr.

Därefter höll Kronprinsessan ett tal där hon bland annat sade:

Jag är stolt över att vara medlem och hedersledamot i Nordiska museets och Skansens vänner. Varje gång jag är här slås jag av engagemanget för vårt kulturarv – att hålla det levande och tillgängligt.

Ni, och många andra i vårt avlånga land, gör en enastående insats! Men vi behöver bli fler!

H.K.H. Kronprinsessan

Efter årsmötesförhandlingar delade Kronprinsessan ut vänföreningens resestipendier. Från Nordiska museet mottog Helen Persson, Marianne Larsson, Helena Lindroth och Leif Wallin stipendium för att resa till London och besöka utställningar om mode och identitet där temat har kopplingar till Nordiska museets samlingar och pågående satsningar.

Ulla-Karin Warberg mottog stipendium för att besöka "The 11th International Conference on the Inclusive Museum" och ta del av ny forskning som kan vara till nytta för arbetet på Nordiska museet.

Chiara Romano mottog stipendium för att besöka konservatorlaboratorier i London och New York för att studera hur de arbetar med kostymmontering.

Från Skansen mottog Magdalena Fick, Teres Högelin, Monica Tornberg och Kerstin Holm Söderkivst stipendium för att besöka friluftsmuseet Colonial Williamsburg Foundation i USA. Museet har samlingar och ett forskningscentrum med fokus på 1700-talet. Syftet med resan är lyfta Skansens 1700-talsmiljöer att bli världsklass.

Sammankomsten avrundades med att Ulla-Karin Warberg, intendent på Nordiska museet talade om fyra vängåvor och efter det spelade Roland Pöntinen fyra stycken av olika kompositörer på flygeln som vänföreningen gav i gåva till Nordiska museet 1999.

Nordiska museets och Skansens Vänner

Vänföreningen bildades 1918 och syftet är att stödja, främja och sprida kännedom om de båda institutionernas verksamhet. Föreningen är ideell och verkar i museigrundaren Artur Hazelius anda. Hans motto var ”känn dig själv” med innebörden att människan förstår sig själv utifrån sin historia.

Överskottet i föreningen går till att stödja projekt vid Skansen och Nordiska museet samt för inköp till samlingarna.

Kronprinsessan är medlem och förste hedersledamot av vänföreningen sedan 1997.