Prins Carl Philip i jurymöte för Den tänkande handen

Måndagen den 7 maj deltog Prins Carl Philip i ett möte med juryn för tecknings­tävlingen Den tänkande handen på Kungliga slottet. Tio tecknare tävlar och deras bidrag visas i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet.

Prins Carl Philip tillsammans med juryn i Gustaf III:s antikmuseum på Kungliga slottet.

Prins Carl Philip tillsammans med juryn i Gustaf III:s antikmuseum på Kungliga slottet. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Juryn arbetar nu med att bedöma teckningarna och kommer att utse tre stipendiater. De tre stipendiaterna tillkännages vid en ceremoni i Gustaf III:s antikmuseum den 6 juni.

Juryn studerar ett av bidragen i teckningstävlingen ”Den Tänkande Handen”.

Juryn studerar ett av bidragen i teckningstävlingen ”Den Tänkande Handen”. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

De nominerade tecknarna som ställer ut i Gustav III:s antikmuseum är:
Gustaf Holtenäs, Judit Kristensen, Susan Whitlow, Johanna Arvidsson, ChannaBianca Hjälmrud, André Olsson, Jenny Åkerlund, Rut Zettergren, Hanna Romin och Jesper Vesterlund.

Den tänkande handen visas 21 april – 24 juni i Gustav III:s antikmuseum

Om Den tänkande handen - H.M. Konungens stipendie­tävling för unga tecknare

Vid Kungens 70-årsdag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta fram unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera. Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning.

Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) arrangerar tävlingen i samarbete med Kungl. Hovstaterna.