Kronprinsessparet i Lettland

Fredagen den 27 april besökte Kronprinsessparet Lettland för att uppmärksamma 100-årsjubileet av landets självständighet.

På Riga slott hälsades Kronprinsessparet välkomna av Lettlands president Raimonds Vējonis och hans hustru Iveta Vējone.

På Riga slott hälsades Kronprinsessparet välkomna av Lettlands president Raimonds Vējonis och hans hustru Iveta Vējone. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vyn från översta våningen i nationalbiblioteket.

Vyn från översta våningen i nationalbiblioteket. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kronprinsessparet tillsammans med president Raimonds Vējonis under besöket på nationalbiblioteket i Riga.

Kronprinsessparet tillsammans med president Raimonds Vējonis under besöket på nationalbiblioteket i Riga. Foto: Pontus Lundahl/TT

Besök på nationalbiblioteket i Riga.

Besök på nationalbiblioteket i Riga. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessan och president Raimonds Vējonis vid välkomstceremonin i Riga.

Kronprinsessan och president Raimonds Vējonis vid välkomstceremonin i Riga. Foto: Pontus Lundahl/TT

Dagen i Riga inleddes på Riga slott där Kronprinsessparet hälsades välkomna av Lettlands president Raimonds Vējonis och hans hustru Iveta Vējone. Efter välkomstceremonin följdes ett enskilt möte mellan Kronprinsessparet och presidentparet.

Efter mötet närvarade Kronprinsessparet och presidentparet vid avtäckningen av ett porträtt av Erik Dahlbergh.

Som examensarbete har konstnären Kristīne Ķibermane, som utbildat sig till konstkonservator och restauratör vid Lettlands konstakademi, målat en kopia av ett av David Klöcker Ehrenstrahls porträtt av Erik Dahlbergh. Dahlbergh var generalguvernör över Livland (med residens i Riga) 1696-1702 och betydelsefull för bland annat Rigas befästning, som det ännu finns spår av i stadsmiljön.

Presidenten gav därefter en lunch i presidentens residens på Riga slott. I samband med lunchen höll Kronprinsessan ett tacktal.

Kronprinsessan talar i samband med lunchen på Riga slott.

Kronprinsessan talar i samband med lunchen på Riga slott. Foto: Kungahuset.se

Efter lunchen besökte Kronprinsessparet Stockholm School of Economics in Riga där de samtalade med studenter från Future Leaders Academy, ett ledarskapsprogram för unga blivande politiker och samhällsledare, om bland annat vikten av FN:s globala hållbarhetsmål. Stockholm School of Economics in Rigagrundades på initiativ av riksdagen och Handelshögskolan i Stockholm 1993.

Kronprinsessparet tillsammans med rektor Anders Paalzow på Stockholm School of Economics in Riga .

Kronprinsessparet tillsammans med rektor Anders Paalzow på Stockholm School of Economics in Riga . Foto: Pontus Lundahl/TT

Därefter besökte Kronprinsessparet Lettlands nationalbibliotek, även kallat The Castle of Light, där riksbibliotekarie Andris Vilks visade Cabinet of Folksongs, en samling av ca 200 000 nedtecknade lettiska folkvisor, samt Rare Books and Manuscripts Collection. Kronprinsessan höll tal och överlämnade Suecia Antiqua et Hodierna av Erik Dahlbergh till nationalbibliotekets samling.

Kronprinsessan vid besöket i nationalbiblioteket.

Kronprinsessan vid besöket i nationalbiblioteket. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kronprinsessan höll tal och överlämnade en gåva till nationalbibliotekets samlingar.

Kronprinsessan höll tal och överlämnade en gåva till nationalbibliotekets samlingar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Som avslutning på besöket vid nationalbiblioteket fick Kronprinsessparet och presidentparet en visning av Baltic Art Centers migrationsprojektet In the Trails of Boat Refugees

Nationalbiblioteket

Nationalbiblioteket invigdes i januari 2014 och i anslutning till invigningen bildades en mänsklig kedja av 30 000 personer som flyttade 2 000 böcker från det gamla till det nya nationalbiblioteket.

Biblioteket är en glasstruktur med referens till The Castle of Light, ett slott som återfinns i lettiska körverk och folksagor. Ljuset är en metafor för kunskap och visdom. Legenden säger att slottet sjönk i floden Daugva och skulle stiga upp igen först då letterna blivit fria från det intellektuella mörker som härskat i landet under århundraden av krig och ockupation.

Kronprinsessparet avslutade dagen i Riga med ett besök på Lettlands nationalmuseum där Kronprinsessan invigde utställningen Portable Landscapes – ett internationellt konstprojekt med utställningar i Riga, New York, Gotland och Berlin. Utställningen spårar den lettiska och baltiska konsten i exil och emigration från 1900-talets början till i dag.

Besök på nationalmuseum.

Besök på nationalmuseum. Foto: Kungahuset.se

De baltiska staterna 100 år

År 2018 har det gått hundra år sedan Estland, Lettland och Litauen utropade sin självständighet, vilket kommer att firas under året. Precis som Finland uppstod Estland, Lettland och Litauen som nationalstater efter det ryska kejsarrikets sönderfall 1917-18.

Kronprinsessparet deltog vid firandet av Litauen fredagen den 16 februari, och deltar vid firandet i Estland söndagen den 19 augusti.

De senaste svenska statsbesöken ägde rum i Litauen oktober 2015Länk till annan webbplats., i Lettland mars 2014Länk till annan webbplats., i Estland 1992.

Kronprinsessparet lämnar nationalmuseum.

Kronprinsessparet lämnar nationalmuseum. Foto: Kungahuset.se

Till toppen