Prins Daniel besökte Skolan i rörelse-programmet i Finland

Onsdagen den 25 april besökte Prins Daniel tillsammans med en delegation från Socialdepartementet, Sveriges kommuner och landsting samt Generation Pep Helsingfors och Esbo för att ta del av det finska programmet Skolan i rörelse.

Prins Daniel i samtal med en elev i gymnastiksalen i Juvanpuisto skola i Esbo.

Prins Daniel i samtal med en elev i gymnastiksalen i Juvanpuisto skola i Esbo. Foto: Petter Gröning, Sveriges ambassad i Helsingfors

87 % av grundskolorna i Finland har anslutit sig till det nationella programmet som syftar till aktivare och hälsosammare skoldagar. Målet är att alla grundskole­elever ska röra sig minst 60 minuter per dag.

Aktiviteter på skolorna omfattar insatser för aktiva raster, fysisk aktivitet som del av undervisningen samt så kallade aktiva skoltransporter.

På morgonen togs Prinsen med delegation emot av Finlands Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho och Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori på Drumsö lågstadieskola i Helsingfors.

Därefter guidades Prinsen av rektorerna Anna-Maria Rosenqvist och Ronnie Rehn tillsammans med två elever. Inledningsvis fick delegationen från Sverige besöka klassrum där elever och lärare demonstrerade hur fysisk aktivitet integreras i undervisningen. Rundvandringen fortsatte därefter med besök på skolgård och i gymnastiksal.

Prinsen träffade lärare och elever under en aktiv rast på Drumsö lågstadieskola i Helsingfors.

Prinsen träffade lärare och elever under en aktiv rast på Drumsö lågstadieskola i Helsingfors. Foto: Petter Gröning, Sveriges ambassad i Helsingfors

Under lunch fick Prinsen och den svenska delegationen därefter möta representanter från skolor i Kotka, Pedersöre, Hämeenlinna och Seinäjoki samt tjänstemän från utbildningsministeriet, regionala myndigheter och andra relevanta organisationer som arbetade med Skolan i rörelse-programmet.

Eftermiddagen tillbringades på Juvanpuisto skola i Esbo där delegationen togs emot av rektor Vesa Äyräs, kommunens utbildningsdirektör Kaisu Toivonen och två elever. Därefter följde en rundvandring i skolan och Prinsen mötte bland annat högstadieelever som under lektionstid var fysiskt aktiva, till exempel genom att studera sittande på motionscykel.

Prinsen tillsammans med elever och lärare vid hälsoundervisningen i gymnastiksalen på Juvanpuisto skola i Esbo.

Prinsen tillsammans med elever och lärare vid hälsoundervisningen i gymnastiksalen på Juvanpuisto skola i Esbo. Foto: Johan Tegel/Kungahuset.se

Avslutningsvis fick Prinsen träffa elever som hade hälsoundervisning i gymnastiksalen. Under lektionen bar eleverna pulsmätare och kunde vid lektionens slut diskutera sina resultat.