Kronprinsessan delade ut Vegamedaljen

Tisdagen den 24 april delade Kronprinsessan ut Vegamedaljen till professor Gillian Hart och Johan August Wahlbergs medalj i guld till professor emeritus Arild Holt-Jensen vid en ceremoni på Kungl. Slottet.

Kronprinsessan överlämnar Vegamedaljen 2018 till professor Gillian Hart.

Kronprinsessan överlämnar Vegamedaljen 2018 till professor Gillian Hart. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Vid ceremonin delade Kronprinsessan ut Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografis (SSAG) Vegamedalj 2018 till professor Gillian Hart, professor i geografi vid University of California, Berkeley, USA, samt distinguished professor vid Humanities Graduate Centre, University of the Witwatersrand i Sydafrika.

Kronprinsessan tillsammans med professor emeritus Arild Holt-Jensen och professor Gillian Hart vid dagens ceremoni på Kungliga slottet.

Kronprinsessan tillsammans med professor emeritus Arild Holt-Jensen och professor Gillian Hart vid dagens ceremoni på Kungliga slottet. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Kronprinsessan delade även ut Johan August Wahlbergs medalj i guld till professor emeritus Arild Holt-Jensen, professor emeritus vid Institutt for Geografi, Universitetet i Bergen, Norge.

Om Vegamedaljen

Vegamedaljen instiftades 1880 av Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG)Länk till annan webbplats. och ska enligt stadgarna gå till "personer som på ett utmärkt sätt främjat den geografiska forskningen."

Priset delas ut i anslutning till årsdagen av fartyget Vegas ankomst till Stockholm den 24 april 1880. Vega var det fartyg som användes av Adolf Erik Nordenskiöld på den så kallade Vegaexpeditionen 1878–1880. Expeditions syfte var att segla genom Nordostpassagen vilket också lyckades. Oskar II var med och finansierade expeditionen.

Kungen är SSAG:s högste beskyddare.