Officiellt besök i Japan – dag 2

Måndagen den 23 april inleddes Kungaparets officiella besök till Japan formellt dag då de togs emot av Kejsaren och Kejsarinnan av Japan. I år högtidlighåller Sverige och Japan 150 år av diplomatiska förbindelser och Kungaparets besök sker på inbjudan av Japans regering. Sveriges regering representeras av statsråden Ann Linde och Ibrahim Baylan, som medföljer Kungaparet på resan.

Kejsarparet och Kungaparet vid ett besök på Museum Intermediatheque i Tokyo.

Kejsarparet och Kungaparet vid ett besök på Museum Intermediatheque i Tokyo. Foto: Kungahuset.se

Under måndagens morgon möttes Kejsarparet och Kungaparet på Museum Intermediatheque i Tokyo för att gemensamt bese utställningen "The Art of Natural Science". På plats fick gästerna en guidad tur av museidirektören professor Yoshiaki Nishino och Catharina Lindqvist från Uppsala universitets Gustavianum.

Kejsarparet och Kungaparet fick tillfälle att ta del av många sällsynta mästerverk. Utställningen visade ett vitt spektra av objekt under temat konst och naturvetenskap under 1700- och 1800-talet; så som porträtt, böcker, kartor, akvareller, vetenskapliga instrument och kulturella artefakter. Utställningen är ett samarbete mellan Gustavianum vid Uppsala universitet och Museum Intermediatheque vid Tokyos universitet.

Ett inslag i utställningen var botanisten, och Carl von Linnés lärjunge, Carl P. Thunbergs liv och verk. Thunberg anses vara den första svensken att besöka Japan, då han år 1775 kom till Nagasaki tillsammans med en holländsk delegation. Thunberg uppehöll sig totalt 15 månader i Japan under en tid då landet var så gott som stängt för omvärlden. Under sitt besök författade Thunberg två verk som fått stor inverkan på utbytet mellan Sverige och Japan, ”Flora Japonica” och ”CP Thunbergs resa till Japan (via Godahoppsudden, Sundaöarna etc.)”. ”Flora Japonica” är den första detaljerade beskrivningen av flora och fauna i Japan.

Kejsarparet och Kungaparet på utställningen ”The Art of Natural Science” på Museum Intermediatheque. En del av utställningen rörde Carl P. Thunbergs som anses vara den första svensken att besöka Japan.

Kejsarparet och Kungaparet på utställningen ”The Art of Natural Science” på Museum Intermediatheque. En del av utställningen rörde Carl P. Thunbergs som anses vara den första svensken att besöka Japan. Foto: Kungahuset.se

Besök på UNICEF House

Förmiddagen i Tokyo fortsatte med ett besök på UNICEF House tillsammans med statsrådet Ann Linde. Gästerna togs emot av av Ryoko Akamatsu, ordförande för japanska Unicefkommittén, Manabu Horii, vice utrikesminister, Yoshihisa Togo, vice ordförande för japanska Unicefkommittén och Ken Hayami, exekutivdirektör för den japanska Unicefkommittén.

På plats fick Kungaparet en guidad tur i en utställning om Unicefs internationella arbete. Därefter fick Kungaparet och statsrådet en presentation av vice utrikesministern som redovisade Japans arbete för att eliminera våld mot barn.

Besök på UNICEF House.

Besök på UNICEF House. Foto: Kungahuset.se

Besök på ambassaden

Vid ett besök till den svenska ambassaden välkomnades Kungaparet därefter av Cecilia Leiram, chef för Business Sweden i Tokyo. Tillsammans med den stora företagsdelegation som medföljer på det officiella besöket gavs Kungaparet och statsrådet Ann Linde en presentation av Japans ekonomiska och politiska situation.

Kungaparet och EU- och handelsminister Ann Linde tillsammans med den medföljande näringslivsdelegationen från Sverige.

Kungaparet och EU- och handelsminister Ann Linde tillsammans med den medföljande näringslivsdelegationen från Sverige. Foto: Kungahuset.se

Närvaro vid seminarium om framtidens transporter

På eftermiddagen närvarade Kungaparet och statsrådet Ibrahim Baylan tillsammans med runt 200 andra deltagare vid ett seminarium, arrangerat av Business Sweden, om framtidens transporter.

Seminariet gav svenska företag en möjlighet att visa upp sin senaste teknik samt presentera hur denna kan svara upp mot behov i Japan.

Innan avfärd gavs Kungaparet en rundtur bland utställande svenska företag.

Kungaparet vid ett seminarium om framtidens transporter.

Kungaparet vid ett seminarium om framtidens transporter. Foto: Kungahuset.se

Briefing om start-up-klimatet i Japan

På seneftermiddagen besökte Kungaparet och statsrådet Ann Linde EDGEof Shibuya och togs emot av Tobias Glitterstam, regionchef vid Business Sweden, Alex Odajima, VD EDGEof och Shin Sawada, vice borgmästare i stadsdelen Shibuya.

På plats fick Kungaparet en briefing om start-up-klimatet i Japan. Därefter fick de besöka EDGEof Shibuyas "community space" och möta representanter för två svenska och två japanska start-up-företag.

Besök på EDGEof Shibuya där Kungaparet fick möjlighet att träffa japanska och svenska start-up-företag.

Besök på EDGEof Shibuya där Kungaparet fick möjlighet att träffa japanska och svenska start-up-företag. Foto: Kungahuset.se

Middag med Kejsaren och Kejsarinnan av Japan

På måndagkvällen gavs en middag för Kungaparet i det kejserliga palatset. Palatset ligger i ett stort parkliknande område i centrala Tokyo. Palatset är byggt på platsen för det gamla Edoslottet.

Kungaparet besöker Kejsarparet i det kejserliga palatset på måndagens kväll.

Kungaparet besöker Kejsarparet i det kejserliga palatset på måndagens kväll. Foto: David Sica