Kungen delade ut guldmedaljer till mjölkbönder

Måndagen den 16 april var Kungaparet vid utdelningen av LRF Mjölks guldmedaljutdelning på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm.

Kungen delar ut LRF Mjölks guldmedalj till Ingrid Bengtsson från Slöinge i Hallands län.

Kungen delar ut LRF Mjölks guldmedalj till Ingrid Bengtsson från Slöinge i Hallands län. Foto: Anders Wiklund/TT

I år delade Kungen ut guldmedaljer till 28 mjölkbönder samt priset Årets Mjölkbonde till Botans lantbruk i Dalarna.

Ceremonin inleddes med att Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdom, hälsade alla välkomna. Palle Borgström, ordförande LRF Mjölk, talade sedan om vikten av svenska mjölkbönder och därefter delade Kungen ut guldmedaljerna till de 28 mjölkbönderna samt priset till Årets Mjölkbonde.

Kungen höll ett kort tal där han lyfte vikten av svenska mjölkbönder och det arbete bönderna gör.

För musikunderhållningen stod pianist Tobias Helldin och sångerskan Ulla-Carin Börjesdotter.

Kungen utbringar ett fyrfaldigt leve till ”Årets Mjölkbonde” Kristina och Bengt Samuelsson från Botans lantbruk i Dalarna.

Kungen utbringar ett fyrfaldigt leve till ”Årets Mjölkbonde” Kristina och Bengt Samuelsson från Botans lantbruk i Dalarna. Foto: Anders Wiklund/TT

LRF Mjölks Guldmedalj

I år tilldelas medaljen 31 mjölkbönder från hela Sverige, vara av 28 deltog vid ceremonin i Stockholm. Medaljen är den högsta utmärkelsen som mejeriföreningarna delar ut för ”skicklighet och ansvarskänsla” i arbetet med mjölkkvaliteten.

Mjölkbönderna får utmärkelser i form av diplom, plaketter och slutligen en guldmedalj. För att kvalificera sig för guldmedaljen krävs att man har klarat av att leverera förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det betyder bland annat 16 800 mjölkningstillfällen och att cirka 1 500 provtagningar har gjorts på gården.

De första medaljerna delades ut av Gustaf VI Adolf 1958.

Priset Årets Mjölkbonde instiftades 2012 och tilldelas en mjölkföretagare som utvecklat sitt företag, varit en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklat mjölksektorn.