Kronprinsessan, Prinsessan Estelle och Prins Oscar på Vivat Regina

Torsdagen den 22 februari var Kronprinsessan, Prinsessan Estelle och Prins Oscar i Storkyrkan för att ta del av utställningen Vivat Regina. I den visas riksklenoder som användes vid drottning Kristinas kröning år 1650.

 Domkyrkokaplan Ulf Lindgren visar drottning Kristinas kröningsföremål.

Domkyrkokaplan Ulf Lindgren visar drottning Kristinas kröningsföremål. Foto: Kungahuset.se

Kristina kröntes i Storkyrka den 20 oktober 1650. På samma plats visas under våren några av riksklenoderna som användes vid kröningen. Föremålen i utställningen är unika; ytterst få länder i världen har bevarat kröningsrekvisita från barocken.

Domkyrkokaplan Ulf Lindgren och Prinsessan Estelle.

Domkyrkokaplan Ulf Lindgren och Prinsessan Estelle. Foto: Kungahuset.se

Drottning Kristina

Drottning Kristina föddes den 8 december 1626 på slottet Tre Kronor, som dotter till kung Gustav II Adolf och drottning Maria Eleonora. Kristina var drottning av Sverige 1644–54. År 1654 abdikerade hon och konverterade till katolicismen, varefter hon slog sig ned i Rom och levde där fram till sin död 19 april 1689.