Prins Daniel i möte med professor Peter Stenvinkel

Tisdagen den 6 mars gav Prins Daniel företräde för professor Peter Stenvinkel inför World Kidney Day, som äger rum den 8 mars.

Prins Daniel tillsammans med professor Peter Stenvinkel.

Prins Daniel tillsammans med professor Peter Stenvinkel. Foto: Kungahuset.se

Vid mötet inledde professor Peter Stenvinkel med att berätta om det arbete som görs inom ramen för International Society of Nephrology (ISN) för att globalt minska risken för akut och kronisk njursjukdom.

Professor Stenvinkel berättade även om World Kidney Day den 8 mars som uppmärksammar kronisk njursvikt hos kvinnor, vilka löper en högre risk att drabbas av kronisk njursvikt än män.

Som avslutning på mötet berättade professor Stenvinkel om aktuella studier som visar att minskat intag av vatten kan öka risken för fetma, diabetes och kronisk njursvikt. Likaså belyste han betydelsen av kostens sammansättning för att förebygga och behandla kronisk njursvikt och hur vi kan lära av lösningar som utvecklats i naturen.

Om World Kidney Day

World Kidney Day (WKD) uppmärksammas varje år andra torsdagen i mars och initierades av The International Society of Nephrology och The International Federation of Kidney Foundations. WKD har i år temat Kidneys & Women's Health.