Kungen i Vilhelmina

Lördagen den 10 februari besökte Kungen Vilhelmina för att delta i firandet av att det i år är 100 år sedan Inlandsbanan nådde orten.

Kungen i lok 957-E2, tillverkat år 1908, på väg till Vilhelmina centrum.

Kungen i lok 957-E2, tillverkat år 1908, på väg till Vilhelmina centrum. Foto: Emma Eriksson/Vilhelmina kommun

Februari 1918 är en viktig milstolpe i Vilhelminas historia, då invigdes den nya järnvägen till Vilhelmina. I elva års tid hade byggandet av inlandsbanan pågått. År 1937 var banan klar i sin helhet, från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr.

Februari 1918 är en viktig milstolpe i Vilhelminas historia, då invigdes den nya järnvägen till Vilhelmina. I elva års tid hade byggandet av inlandsbanan pågått. År 1937 var banan klar i sin helhet, från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Foto: Emma Eriksson/Vilhelmina kommun

Kungens dag inleddes i Stalon norr om Vilhelmina med ett besök på Stalon AB, där företagsledarna Maria och Daniel Axelsson välkomnade. Stalon AB är Europas största tillverkare av ljuddämpare för jaktvapen och all tillverkning av ingående delar samt montering, paketering och marknadsföring sker i fabriken i Stalon. År 2017 var de rankade som Västerbottens 7:e lönsammaste företag.

Under besöket på Stalon AB. Daniel och Maria Axelsson berättar om verksamheten för Kungen och Västerbottens landshövding Magdalena Andersson.

Under besöket på Stalon AB. Daniel och Maria Axelsson berättar om verksamheten för Kungen och Västerbottens landshövding Magdalena Andersson. Foto: Emma Eriksson/Vilhelmina kommun

Därefter gick färden vidare mot Vilhelmina. Under bussturen fick Kungen information om landsbygdsutveckling och situationen för glesbygden.

Nästa programpunkt var ett besök på Bergmans Fisk & Vilt, med efterföljande lunch. Inledningsvis hölls en presentation om företaget och Kungen förevisades bland annat hur man röker fisk i den vedeldade röken. Martin Bergman öppnande gårdsbutiken, kombinerad med restaurang och rökeri, år 2009. Företaget har vunnit SM i mathantverk 11 gånger och under sommartid är Bergmans Fisk & Vilt ett av de största besöksmålen i Vilhelmina.

Under lunchen fick Kungen information om Inlandsbanan av Peter Ekholm, som är vd för Inlandsbanan AB.

Martin Bergman visar rökeriet.

Martin Bergman visar rökeriet. Foto: Emma Eriksson/Vilhelmina kommun

Eftermiddagen fortsatte med en visning av ett ånglok, modell 957-E2 från 1908, av Jens Forsberg, från Storumans Ångtågsförening. Föreningen äger loket med tillhörande personvagn. Därefter gick färden vidare – med loket – till Vilhelmina centrum.

Vid ankomsten välkomnades Kungen av kommunfullmäktiges ordförande Karl Gustav Abramsson.

Vid Kungens tal.

Vid Kungens tal. Foto: Emma Eriksson/Vilhelmina kommun

100-årsjubileet av järnvägen inföll samtidigt som den årliga vinterfestivalen Wilhelmina Winter Weekend hade 20-årsjubileum. Vid en ceremoni höll Kungen tal och sa:

Februari 1918 är en viktig milstolpe i Vilhelminas historia. En kylslagen vinterdag för 100 år sedan rullade ett storslaget ånglok in till staden med landshövding Hagen ombord. Järnvägen, det vill säga Inlandsbanan, hade kommit till Vilhelmina.

[ … ] Många verksamheter på svensk landsbygd är beroende av en fungerande infrastruktur. Så var det när Inlandsbanan byggdes och så är det än i dag. Även om infrastrukturen numera omfattar fler saker än järnvägen. Inte minst har bredband och fiber för internetuppkoppling blivit avgörande – och där har jag förstått att Västerbotten glädjande nog ligger i framkant.

H.M. Konungen

Därefter besökte Kungen festivalområdet. Den årligen återkommande vinterfestivalen Wilhelmina Winter Weekend. är framförallt känd för iskyrkan som står utanför Tingshuset, där par brukar viga sig, samt för tävlingen isstolpssittning där deltagarna tävlar om vem eller vilka som kan hålla sig kvar på stolpen längst. Tävlingen avslutas efter 66 timmar, och ofta är det flera tappra vinnare som uthärdat kylan under två dagar.

Doris Risfjell berättar om verksamheten som företaget Risfjells Sameslöjd bedriver.

Doris Risfjell berättar om verksamheten som företaget Risfjells Sameslöjd bedriver. Foto: Emma Eriksson/Vilhelmina kommun

Kungen tog också del av en veteransnöskotertävling och dagen avrundades därefter med ett besök hos företaget Risfjells Sameslöjd och slöjdarna Doris och Sven-Åke Risfjell. Risfjells Sameslöjd bildades 1980 av Sven-Åke Risfjell. År 1984 öppnades en butiksdel i anslutning till slöjdverkstaden och museidelen med en privat samling av gamla föremål gjordes i ordning 2002.

Den 6 augusti 1937 invigdes Inlandsbanan med en stor ceremoni i byn Kåbdalis. Då var hela banan klar och på plats fanns bland andra kronprins Gustav Adolf.

Den 6 augusti 1937 invigdes Inlandsbanan med en stor ceremoni i byn Kåbdalis. Då var hela banan klar och på plats fanns bland andra kronprins Gustav Adolf. Foto: Petrus Nordholm. Bild ur Norrbottens museums bildarkiv