Drottningen i Thailand

Onsdagen den 7 och torsdagen den 8 februari är Drottningen i Thailand för att tala om barnrättsfrågor vid konferensen The Academic Conference for the Lay Judges from the Juvenile and Family Courts of Thailand och för att besöka projekt som World Childhood Foundation stödjer i landet.

Drottningen tog del av projekt som World Childhood Foundation stödjer i Thailand.

Drottningen tog del av projekt som World Childhood Foundation stödjer i Thailand. Foto: Childhood

Onsdag 7 februari

Under onsdagen var Drottningen i en skola i Bangkok för att ta del av olika projekt som World Childhood Foundation stödjer. Den thailändska Prinsessan Soamsawali deltog i besöket.

Skolan ligger i ett av de områden där Friends International verkar. Friends International Thailand arbetar med och för utsatta barn och ungdomar och är en av de partners Childhood samarbetat med längst. Drottningen fick höra om Friends arbete i Aranyaprathet och Poipet i gränsområdet mellan Thailand och Kambodja.

Målgruppen är de kambodjanska barn och ungdomar som rör sig mellan länderna. En del av dem lever och bor på gatan, andra arbetar på den stora marknaden i Rongklua eller befinner sig i Sakeawhäktet i Aranyaprathet.

Friends arbetar bland annat med att nå barnens familjer, och vänder sig även till socialarbetare, poliser, affärsinnehavare och andra viktiga aktörer på båda sidor av gränsen. Drottningen fick tillfälle att träffa barn och föräldrar som fått stöd genom

Prinsessan Soamsawali och Drottningen träffade barn och föräldrar som fått stöd genom olika Childhood-projekt.

Prinsessan Soamsawali och Drottningen träffade barn och föräldrar som fått stöd genom olika Childhood-projekt. Foto: Childhood

Drottning mötte också några personer som är så kallade Child Safe agents. De är till exempel Tuk-tuk chaufförer, gatuförsäljare och hotellägare, som utbildats inom ramen för Child Safe Movement. Syftet är att det ska finnas fler ögon och öron ute i samhället som snabbt kan reagera och slå larm när barn riskerar att fara illa.

Drottningen träffade även företrädare för organisationen One Sky. Childhood är One Skys största bidragsgivare och stödjer flera av de insatser som organisationen gör. Bland annat ger de stöd till utsatta familjer och barn genom att proaktivt söka upp dem i byarna och se till att de får hjälp med allt från försörjning, mat, transport och utbildning till terapi.

Vid konferensen i Udon Thani.

Vid konferensen i Udon Thani. Foto: The Supreme Court of Thailand

Torsdag 8 februari

Under torsdagen var Drottningen i Udon Thani för att delta i konferensen The Academic Conference for the Lay Judges from the Juvenile and Family Courts of Thailand. Drottningen var inbjuden av Högsta Domstolen i Thailand för att tala om barnrättsfrågor för nämndemän i ”Juvenile and Family Courts”.

Högsta Domstolen i Thailand bjöd in Drottningen för att tala om barnrättsfrågor under en konferens för nämndemän i ”Juvenile and Family Courts”.

Högsta Domstolen i Thailand bjöd in Drottningen för att tala om barnrättsfrågor under en konferens för nämndemän i ”Juvenile and Family Courts”. Foto: The Supreme Court of Thailand

Drottningen höll tal och sa:

Jag bär med mig något en ung flicka sade till mig när jag träffade henne för många år sedan på den andra världskongressen mot kommersiell sexuell exploatering av barn, i Yokohama.

”Ers Majestät”, sade den lilla flickan och steg modigt fram för att hälsa. ”Tack för att Drottningen ger oss en röst”.

Jag minns fortfarande hennes ord. Att ge den här flickan en röst innebär för mig att ge erkänsla åt henne och de miljontals barn som precis som hon är offer för sexuella övergrepp.

Dessa fasansfulla brott är fortfarande alltför ofta omgärdade av tabun. De tystas ned och förblir osynliga. Vi som vuxna måste alla våga se vad som händer och våga tala öppet om det. Att bryta tystnaden är nämligen det första och viktigaste steget för att åstadkomma en positiv förändring.

[ … ]

Mina damer och herrar, ni har alla möjlighet, och ett ansvar, att vara omtänksamma vuxna förebilder som använder både hjärna och hjärta för ett barn som har utsatts för övergrepp. Ni kan ge det barnet en röst.

Låt mig avsluta här och lämna er med mina egna slutsatser:

– Sexuella övergrepp mot barn är ett fruktansvärt brott.

– Det är ett globalt problem som kräver samarbete mellan alla goda krafter.

– Men viktigast av allt: det är ett brott som kan förebyggas.

Så, mina damer och herrar, låt oss arbeta för det!

H.M. Drottningen

World Childhood Foundation

Drottningen är World Childhood Foundations grundare och heders­ordförande. Childhoods arbete utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och är religiöst och politiskt oberoende. Childhood har kontor i Sverige, Brasilien, Tyskland och USA och ger stöd till ungefär 100 projekt i 16 länder.