Drottningen och Kronprinsessparet vid seminarium med anledning av Förintelsens minnesdag
Fredagen den 26 januari närvarade Drottningen, Kronprinsessan och Prins Daniel vid ett seminarium med anledning av Förintelsens minnesdag. Seminariet är initierat av Kronprinsessparet och arrangerades i samarbete med Forum för levande historia.
Seminariet som ägde rum under fredagseftermiddagen i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet hade syftet att visa betydelsen av att minnas Förintelsen och att lära från dess historia.
Inbjudna gäster var bland andra överlevande och släktingar till överlevande, organisationer, ambassader, elever från Blackebergs och Åva gymnasium, lärare och studenter från Polisprogrammet vid Södertörns högskola.
Kronprinsessan hälsade välkommen och sa:
Aldrig mer, säger vi när vi talar om Förintelsen. Men… tänk så många gånger i historien som mänskligheten har sagt ”aldrig mer”. Och menat det. Men ändå händer det. Igen och igen. Världen över. I Rwanda, på Balkan, i Burma: Människor förföljs, förtrycks, till och med dödas. Bara för att de tillhör en viss folkgrupp eller tro. ”Fel” grupp. ”Fel” tro.
Kanske kommer vi aldrig helt att kunna stävja hat och fördomar. [ … ] Men det vi kan göra, och måste göra, är att rusta oss med kunskap och förståelse.
Kunskap, om vår historia och om innebörden i ord som mänskliga rättigheter, tolerans, civilkurage. Förståelse, för att det som hänt kan hända igen, ja, kommer att hända igen om vi inte är väldigt uppmärksamma. Det är när vi glömmer historien som vi riskerar att upprepa dess värsta och fulaste sidor.
Vittnesmålen från de människor som överlevde Förintelsen är ovärderliga för skapa denna förståelse. Några av er är här i dag. Jag kan inte nog tacka er för det arbete ni gör genom att orka dela med er av era upplevelser.H.K.H. Kronprinsessan
Därefter talade Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo. Han berörde bland annat faktorer bakom extremhögerns väg från att vara uppstickare till att få allt större makt.
Professor Yehuda Bauer talade sedan kring kopplingen mellan Förintelsens historia och dagens utveckling av intoleranta ideologier. Han poängterade att den framväxt vi ser är global och att vi måste ta oss an den globalt.
Profesor Bauer har i ett stort antal verk specialiserat sig på antisemitism, förintelsen och judiska motståndsrörelser. Han fungerade som den svenska regeringens vetenskapliga rådgivare vid de konferenser som anordnades kring Förintelsens lärdomar i början av 2000-talet.
Avslutningsvis fick åhörarna tillfälle att ställa frågor till Yehuda Bauer och Daniel Poohl.
Eftermiddagens moderator var Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia.
Om Förintelsens minnesdag
27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945. Sedan 1999 är det minnesdag i Sverige och den uppmärksammas runt om i landet.
År 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag över Förintelsens offer.
Forum för levande historia
Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Dess uppdrag är att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen.
Myndigheten har särskilt till uppgift att:
- informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten
- sträva efter att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde