Prinsparet vid Idrottsgalan

Måndagen den 15 januari närvarade Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vid Svenska Idrottsgalan i Ericsson Globe, Stockholm. Prinsen delade ut Radiosportens Jerringpris som i år gick till ryttaren Peder Fredricson. Gerestaskolan i Härnösand tog emot priset Årets Peppare.

Prins Carl Philip och Radiosportens Susanna André delade ut Jerringpriset till Peder Fredricson.

Prins Carl Philip och Radiosportens Susanna André delade ut Jerringpriset till Peder Fredricson. Foto: Jessica Gow/TT

Under Svenska Idrottsgalan hyllas årets främsta idrottsutövare med priser som Årets prestation, Radiosportens Jerringpris och Svenska Dagbladets Bragdguld.

Prins Carl Philip delade ut Jerringpriset som gick till ryttaren Peder Fredricson. Prinsen höll tal och sa bland annat:

Ni idrottare fungerar som ambassadörer för Sverige. Och ni är dessutom viktiga förebilder för barn och unga.

Vi vet alla att det ligger oerhört mycket slit bakom ert utövande, men genom er kärlek till sporten – er passion – inspirerar ni både barn och vuxna.

H.K.H. Prins Carl Philip

Jerringpriset är det enda idrottspriset med svenska folket som jury och delas ut till den individ eller det lag som gjort årets bästa svenska idrottsprestation. Priset instiftades 1979 av Radiosporten till minne av den legendariske radiomannen Sven Jerring, som avled samma år.

På plats i Globen för att ta emot priset Årets Peppare var Gerestaskolans rektorer Sara Marklund och Carina Söderlind Löfvander samt idrottslärare Mathias Åström.

På plats i Globen för att ta emot priset Årets Peppare var Gerestaskolans rektorer Sara Marklund och Carina Söderlind Löfvander samt idrottslärare Mathias Åström. Foto: Jessica Gow/TT

Under kvällen tog Gerestaskolan i Härnösand emot priset Årets Peppare med motiveringen:

”Genom en inkluderande hälsosatsning med rörelse och glädje som verktyg får alla barn en energigivande och stärkande start på skoldagen. Initiativet till pepp och morgonpuls på schemat togs av den engagerade personalen på skolan för att i likhet med fler goda skolexempel ge elever ökade möjligheter i sin skolgång samt ge tidiga förutsättningar till ett hälsosamt liv. För sitt aktiva ställningstagande för barns hälsa och för den inspiration andra ges tilldelas Gerestaskolan i Härnösand priset som Årets Peppare 2018.”

Generation Pep, en icke vinstdrivande organisation initierad av Kronprinsessparet, instiftade Årets Peppare 2017. Priset ska belöna en person, organisation eller ett initiativ som på ett inkluderande och tillgängligt sätt lyckats få barn och unga i Sverige att röra på sig.

Idrottsgalan 2018 i Globen under måndagskvällen.

Idrottsgalan 2018 i Globen under måndagskvällen. Foto: Christine Olsson/TT

Pristagare vid Idrotts­galan

  • Årets nykomling: Armand Duplantis, stavhopp.
  • Årets lag: Tre Kronor, ishockey.
  • Årets peppare: Gerestaskolan.
  • Årets ledare: Graham Potter, Östersunds FK.
  • Årets manlige idrottare: Daniel Ståhl, diskus.
  • Årets kvinnliga idrottare: Sarah Sjöström, simning.
  • Årets prestation: Östersunds FK, fotboll.
  • Jerringpriset: Peder Fredricson, ridsport.
  • Sportspegelpriset: Börje Andersson-Junkka.