Prins Carl Philip besöker Hongkong

Den 5–7 december besöker Prins Carl Philip Hongkong tillsammans med två företagsdelegationer. Syftet med besöket är att främja svenskt näringsliv samt att lyfta svenska intressen inom design och utbildning. Business Sweden är värd för delegationerna.

I den svenska paviljongen på Hong Kong Business of Design Week (BoDW). Karin Bodin berättar för Prinsen och generalkonsul Helena Storm om sitt verk The New Man and the Sea. Det berör hur design kan ändra vår attityd gentemot havet. Genom att bryta ytan och visa på en värld där vi lever med havet och inte av havet.

I den svenska paviljongen på Hong Kong Business of Design Week (BoDW). Karin Bodin berättar för Prinsen och generalkonsul Helena Storm om sitt verk The New Man and the Sea. Det berör hur design kan ändra vår attityd gentemot havet. Genom att bryta ytan och visa på en värld där vi lever med havet och inte av havet. Foto: Kungahuset.se

Under onsdagens besök på West Island School berättade och visade elever hur de arbetar med teknik i den dagliga undervisningen.

Under onsdagens besök på West Island School berättade och visade elever hur de arbetar med teknik i den dagliga undervisningen. Foto: Kungahuset.se

Första dagen i Hongkong avslutades med en middag under värdskap av Chief Secretary Matthew Cheung.

Första dagen i Hongkong avslutades med en middag under värdskap av Chief Secretary Matthew Cheung. Foto: Kungahuset.se

Tisdag 5 december

Prins Carl Philips besök i Hongkong inleddes med en rundtur i Hongkong tillsammans med generalkonsul Helena Storm, som presenterade staden och dess historia samt Sveriges intressen och relationer med Hongkong.

Därefter deltog Prinsen i en mottagning på svenska residenset. Bland gästerna vid mottagningen var representanterna från delegationerna.

Första dagen i Hongkong avslutades med en middag under värdskap av Chief Secretary Matthew Cheung. Fokus för middagen var utbildning och deltog gjorde bland andra officiella representanter från Hongkongs regering, EdTech-delegationen samt representanter från ett antal universitet baserade i Hongkong.

Utsikt över staden från det svenska residenset.

Utsikt över staden från det svenska residenset. Foto: Kungahuset.se

Onsdag 6 december

Prinsens andra dag i Hongkong inleddes med ett möte tillsammans med svenska företag och Financial Secretary Paul Chan. I mötet deltog även ett antal svenska och internationella företag verksamma i Hongkong.

Därefter besöktes West Island School, en skola som drivs av English Schools Foundation (ESF), en stiftelse som erbjuder internationell undervisning i Hongkong. ESF består av 22 skolor med totalt 17 500 studenter från fler än 60 olika länder. Under besöket fick Prinsen och delegationen bland annat ta del av deras arbete med teknik och digitalisering.

Secretary for Commerce and Economic Development Edward Yau stod värd för en lunch där Prinsen deltog tillsammans med Victor Lo, grundaren av Hong Kong Business of Design Week (BoDW), representanter från Hong Kong Design Centre samt representanter från Team Sweden i Hongkong och Svensk Form.

Prinsen inledningstalar vid seminariet ”Cultivating A Future Mindset – Creative Leadership”.

Prinsen inledningstalar vid seminariet ”Cultivating A Future Mindset – Creative Leadership”. Foto: Kungahuset.se

Efter lunchen deltog Prinsen, i seminariet Cultivating A Future Mindset – Creative Leadership, som arrangerades av BoDW.

Prinsen inledde seminariet och sa:

Stockholm ligger på andra plats efter Silicon Valley när det gäller antal nystartade företag per capita i världen. Denna sektor skapar jobb och exportintäkter och det finns en växande insikt om att den är en faktor att räkna med av egen kraft. Det är människor som skapar innovation – oavsett bransch. Det börjar med människor, deras kunskaper, nyfikenhet och mod att testa det nya och okända.

Jag har förstått att Carrie Lam, Chief Executive, har identifierat utvecklingen av de kreativa branscherna som strategiskt viktiga för Hongkong. Denna beröringspunkt mellan Hongkong och Sverige är någonting jag hoppas att vi kommer att bygga vidare på. Samarbete när det gäller kreativitet skulle kunna skapa fantastiska framtidsmöjligheter.

H.K.H. Prins Carl Philip

Därefter följde panelsamtal med bland andra Maria Lantz, rektor vid Konstfack, kreativitetsexperten Tobias Degsell och Rasmus Rahm, vd för Stockholm School of Entrepreneurship.

Under kvällen deltog Prinsen tillsammans med delegationerna i en galamiddag, arrangerad av svenska generalkonsulatet och svenska handelskammaren i Hongkong. Bland gästerna fanns även Prinsessan Birgitta, i egenskap av beskyddare för Hong Kong Chamber of Commerce in Sweden, representanter för näringslivet i Hongkong, svenska företag samt medlemmar i den svenska handelskammaren.

Sista dagen i Hongkong inleddes med ett möte med regeringschef Carrie Lam. Representanter från företagsdelegationerna samt handelskammaren deltog.

Sista dagen i Hongkong inleddes med ett möte med regeringschef Carrie Lam. Representanter från företagsdelegationerna samt handelskammaren deltog. Foto: Kungahuset.se

Torsdag 7 december

Sista dagen i Hongkong inleddes med ett möte med Hongkongs regeringschef Carrie Lam, som har ett tydligt fokus på att göra staden till en internationell hub för kulturella och kreativa näringar.

Prinsen och delegationen åkte därefter till Hong Kong Science and Technology Park. Här har runt 600 företag verksamhet. Delegationen besökte bland annat Karolinska Institutets Ming Wai Lau Centre for Reparative Medicine samt Gold Peak Design Centre.

Vid Vocational Training Centre, som erbjuder yrkesutbildningar och praktik inom bland annat restaurang- och hotellbranschen.

Vid Vocational Training Centre, som erbjuder yrkesutbildningar och praktik inom bland annat restaurang- och hotellbranschen. Foto: Kungahuset.se

Lunchen intogs sedan vid Vocational Training Centre (VTC), det största statliga institutet i Hongkong som erbjuder yrkesutbildningar och praktik inom restaurang- och hotellbranschen. Lunch serverades på temat från jord till bord.

Evelina Kollberg berättar om verket ”Människofällan”, en monumental, virkad, interaktiv skulptur.

Evelina Kollberg berättar om verket ”Människofällan”, en monumental, virkad, interaktiv skulptur. Foto: Kungahuset.se

Efter lunchen begav sig Prins Carl Philip till Hong Kong Business of Design Week (BoDW) för att vara med vid invigningen av den svenska paviljongen. I paviljongen presenteras olika svenska företag liksom utställningen Ung Svensk Form; Evelina Kollberg, formgivare bakom Människofällan, och Karin Bodin som gjort The New Man and the Sea fanns på plats och berättade om sina verk.

Business of Design Week som arrangeras av Hong Kong Design Center är en internationell konferens med över 100 000 besökare och runt 180 utställare från hela världen. Årets partnerland är Italien, Sverige har vid två tillfällen haft denna roll under BoDW.

Därefter närvarade Prins Carl Philip vid invigningen av fotoutställningen ”Swedish Dads”. Fotografen Johan Bävman porträtterade under två års tid 45 föräldralediga pappor, med citat rörande deras erfarenheter av att ha blivit förälder. Projektet har visats världen över och lagt grunden till en viktig diskussion och debatt kring jämställdhet i samhället i allmänhet – och delat ansvar i föräldraskap i synnerhet. Utgångspunkten för utställningen i Hongkong är faderskapet och den gemensamma strävan och identitet i detta, oavsett förutsättningar och nationalitet.

Vid invigningen av fotoutställningen ”Swedish Dads”.

Vid invigningen av fotoutställningen ”Swedish Dads”. Foto: Kungahuset.se

Prins Carl Philips besök i Hongkong avslutades med ett seminarium om design och kreativitet som hölls på METTA, en mötesplats och plattform där entreprenörer från hela världen har möjlighet att nätverka. Huvudtalare var Jaan Orvet, designstrateg vid Boris Design Studio, som talade under rubriken You and me? – Let’s design unexpected collaborations. Därefter följde en paneldiskussion kring Fostering creativity in the future. Moderator var Marie Claire Maxwell, Head of Technology and Startup Lead Asia Pacific, Business Sweden

Seminariet arrangerades av generalkonsulatet, Business Sweden och handelskammarens utskott Creative Swedes. Medlemmarna i Creative Swedes är Hongkongbaserade företag inom de kulturella och kreativa näringarna.

Business Swedens företagsdelegationer

Den ena delegationen består av representanter från svenska företag som deltar vid Hong Kong Business of Design Week (BoDW). BoDW är Asiens största årligen återkommande designevent och innefattar utställningar, seminarier, utbildningssamarbeten etc. Allt med fokus på design och kreativitet.

Den andra delegationen består av representanter från svenska företag inom den nya branschorganisationen Swedish Edtech Industry (EdTech). Organisationens fokus är digitaliseringens möjligheter och effekter i utbildningssystemet. Resan till Hongkong är organisationens första internationella resa.