Porträtt av Kronprinsessan

Onsdagen den 8 november avtäckte Kronprinsessan ett porträtt vid en ceremoni på Gripsholms slott. Porträttet av Kronprinsessan är en gåva från Nationalmusei Vänner till Statens porträttsamling.

Kronprinsessan och Magnus Olausson, chef för samlingarna vid Nationalmuseum.

Kronprinsessan och Magnus Olausson, chef för samlingarna vid Nationalmuseum. Foto: Kungahuset.se

Vid förmiddagens ceremoni som hölls i Vita salongen på Gripsholms slott avtäcktes fotograf Thron Ullbergs porträtt av Kronprinsessan. Bilden är tagen i Gustav III:s paviljong på Haga.

Porträttet är en gåva från Nationalmusei Vänner till Statens porträtt­samling med anledning av Kronprinsessans 40-årsdag tidigare i år.

Porträttet av Kronprinsessan ingår i Statens porträttsamling, som sedan 1822 finns på Gripsholms slott och är det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Samlingen omfattar idag fler än 5 000 verk och utökas varje år med ett antal nya. Nationalmuseum förvaltar Statens porträttsamling.

Fotograf Thron Ullberg berättade om hur han arbetade med en storformatskamera och traditionella negativ, som han sedan bearbetade digitalt.

Fotograf Thron Ullberg berättade om hur han arbetade med en storformatskamera och traditionella negativ, som han sedan bearbetade digitalt. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessan i Gustav III:s paviljong.

Kronprinsessan i Gustav III:s paviljong. Foto: Thron Ullberg

Nationalmusei Vänner

Vänföreningen grundades den 27 mars 1911 av dåvarande kronprinsen Gustav (VI) Adolf och Thorsten Laurin, bokförläggare och konstsamlare. Föreningens syfte var att stödja museet inte minst med inköp av konstverk.

I dag är Nationalmusei Vänner en av Sveriges största museivänföreningar.