Prins Carl Philip överlämnade stipendier för forskning om nyfödda barn

Torsdagen den 26 oktober delade Prins Carl Philip ut forskningsanslag ur Lilla barnets fond, för forskning om nyfödda barn, vid en ceremoni på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm.

Prins Carl Philip tillsammans med stipendiaterna, från vänster: Jacqueline Lai, Italy Zamir, Helena Filipsson Nyström och Anders Elfvin.

Prins Carl Philip tillsammans med stipendiaterna, från vänster: Jacqueline Lai, Italy Zamir, Helena Filipsson Nyström och Anders Elfvin. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Lilla barnets fond tilldelade 2017 års forskningsanslag till:

Forskarassistent Jacqueline Lai, Göteborgs universitet
Doktorand Itay Zamir, Umeå Universitet
Professor Henrik Hagberg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Doktorand Åsa Jungner, Skånes Universitetssjukhus
Docent Anders Elfvin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Docent Helena Filipsson Nyström, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Under ceremonin på Svenska Läkaresällskapet höll Prins Carl Philip tal och sa:

Det är tack vare forskningen som svenska läkare i dag kan rädda livet på barn som inte hade haft en chans för bara några decennier sedan. Så när jag år 2009 fick frågan om att bli beskyddare för Lilla Barnets fond – då var det självklart för mig att säga ja. Det var ett enkelt beslut. Men. Det var ett beslut som jag fattade med huvudet.

Sedan dess har det gått åtta år. Jag har sett syskon och vänner bli föräldrar. Och jag har haft den stora lyckan att själv få bli pappa. Inte bara en gång, utan två gånger, har jag fått vara med på BB och hålla ett helt nytt litet liv i min famn. Även om just vi har varit lyckligt lottade och inte har behövt neonatal-vård, så förstår jag lite bättre, inte bara med huvudet, utan också med hjärtat, hur mycket ert arbete betyder. Och vilken enorm skillnad ni gör i tusentals barns och familjers liv.

H.K.H. Prins Carl Philip

Lilla barnets fond

Lilla barnets fond är en ideell förening som grundades 2008. Fondens syfte och mål är att samla in pengar till nyföddhetsforskning, stödja utveckling av nya metoder för diagnostik och behandling inom neonatalvården samt öka allmänhetens kunskap om hälsa och sjukdom hos ”det lilla barnet”.

Prins Carl Philip är beskyddare av Lilla barnets fond.