Kungaparet vid uruppförandet av Kaddish

Lördagen den 14 oktober var Kungaparet på Berwaldhallen för att ta del av uruppförandet av Jacob Mühlrads körverk Kaddish.

Kungaparet tillsammans med Jacob Mühlrad, Eva Dahlgren, (bakre raden:) Peter Dijkstra och Micael Bindefeld.

Kungaparet tillsammans med Jacob Mühlrad, Eva Dahlgren, (bakre raden:) Peter Dijkstra och Micael Bindefeld. Foto: Arne Hyckenberg

I slutet av januari i år tilldelades kompositören Jacob Mühlrad stipendium ur Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen. Genom stipendiet fick Jacob Mühlrad möjlighet att färdigställa verket Kaddish som under lördagskvällen uruppfördes av Radiokören och Eva Dahlgren, under ledning av chefsdirigent Peter Dijkstra.

Kaddish, som är skrivet för Radiokören, utgår dels från den judiska bönen med samma namn, dels från de vittnesmål som Jacob Mühlrads egen morfar bar med sig efter att ha överlevt Förintelsen och fångenskap i koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen.

Konserten finns att ta del av på P2 Live.

Övriga verk i programmet berör även de olika typer av sorg och förlust, från begravningsmusik av J S Bach till lettiska Maija Einfeldes Lux aeterna.

Jacob Mühlrad

Som 18-åring började Jacob Mühlrad studera för Sven-David Sandström. Han har även studerat komposition på Kungl. Musikhögskolan och vid Royal College of Music i London.