Kronprinsessan vid kvalmatch till Paralympics

Fredagen den 13 oktober var Kronprinsessan i Östersund för att ta del av kvalturneringen i paraishockey till Paralympics i Pyeongchang. Under dagen besökte Kronprinsessan även Mittuniversitetet för att få en inblick i parasportens utveckling. Kronprinsessan är medlem av International Paralympic Committées honorary board.

Under kvalmatchen i paraishockey mellan Sverige-Tjeckien.

Under kvalmatchen i paraishockey mellan Sverige-Tjeckien. Foto Robert Henriksson/TT

Innan kvalmatchen mellan Sverige och Tjeckien besökte Kronprinsessan Mittuniversitetet för att få en inblick i den forskning och utveckling av parasporten som bedrivs vid Nationellt Vintersportcentrum och Sports Tech Research Centre. Kronprinsessan fick bland annat se dubbelstakning med sitski i en stakningsergometer, rullskidåkning på simulerade OS-banor från Pyeongchang och handcykling i den världsunika vindtunneln.

Sonia Elvstål förevisar handcykling, som är en paralympisk gren.

Sonia Elvstål förevisar handcykling, som är en paralympisk gren. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessan besökte därefter Östersunds skidstadion för att höra om deras arbete med att anpassa anläggningen för alla. Bland annat lägger de nu om spår för att göra de lämpade för parasport.

Sverige -Tjeckien i Östersunds Arena.

Sverige -Tjeckien i Östersunds Arena. Foto: Kungahuset.se

Östersund står värd för kvalturneringen i paraishockey till Paralympics i Pyeongchang. Den 9–14 november gör Tjeckien, Tyskland, Japan, Slovakien och Sverige upp om tre platser i Sydkorea i mars nästa år. På Östersunds Arena såg Kronprinsessan kvalmatchen mellan Sverige-Tjeckien, som efter en jämn match slutade med svensk förlust, 3–4.

Kronprinsessans dag i Östersund avslutades med ett besök i eventområdet på arenan, där en rad olika parasportaktiviteter presenterades.

Kronprinsessan prövar kälkhockey. Simon Hedström instruerar.

Kronprinsessan prövar kälkhockey. Simon Hedström instruerar. Foto: Kungahuset.se