Kronprinsessan vid havskonferens

Onsdagen den 11 oktober var Kronprinsessan i Malmö för att närvara vid havskonferensen Life Below Water, inviga Marinpedagogiskt center och besöka World Maritime University. Kronprinsessan är ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål och har valt att särskilt fokusera på arbete inom havs- och fiskefrågor.

Vid invigningen av Marinpedagogiskt center. Kronprinsessan, miljöminister Karolina Skog och Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad, släpper i varsin krabba i akvariet.

Vid invigningen av Marinpedagogiskt center. Kronprinsessan, miljöminister Karolina Skog och Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad, släpper i varsin krabba i akvariet. Foto: Johan Nilsson/TT

Kronprinsessans dag i Malmö inleddes med den internationella havskonferensen Life Below Water 2017, som under morgonen invigdes av miljöminister Karolina Skog.

Konferensen som pågår 11–13 oktober arrangeras av Malmö stad och handlar om hållbara hav och den lokala implementeringen av FN:s globala mål nr. 14: Hav och marina resurser. Life Below Water 2017 är en uppföljning av World Ocean Conference som Sverige och Fiji arrangerade i New York i juni i år.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, miljöminister Karolina Skog, Skånes landshövding Anneli Hulthén och Kronprinsessan vid ankomsten till konferensen Life Below Water 2017.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, miljöminister Karolina Skog, Skånes landshövding Anneli Hulthén och Kronprinsessan vid ankomsten till konferensen Life Below Water 2017. Foto: Johan Nilsson/TT

Därefter fortsatte programmet med invigning av Marinpedagogiskt center.

Kronprinsessan höll invigningstal och sa:

När vi tittar närmare på en liten bit av naturen – det kan vara en bit tång, en fisk, en liten krabba – och vi lär oss vilken roll den här lilla delen har i det stora komplexa ekosystemet, ja, då förstår vi hur skört det är och hur allt hänger ihop. Om en art försvinner eller mår dåligt så kan hela det här livsviktiga ekosystemet påverkas. Tyvärr kan vi se sådana effekter på olika sätt redan i dag. Det är den utvecklingen som vi måste vända, och det kan vi bara göra tillsammans.

Det är därför den här verksamheten är så otroligt värdefull. För det man har kunskap om, blir man också mer rädd om. Det är först när man tar hand om det och bryr sig som man kan göra skillnad. Och det behövs.

H.K.H. Kronprinsessan

Syftet med Marinpedagogiskt center är att lära ut hur människan påverkar miljön och tidigt lära barnen att göra mindre ekologiska avtryck. Centret kommer att ta emot skolklasser för program och aktiviteter. Här finns bland annat utställningsrum med akvarier, laboratorium och lektionssal.

Som avslutning på dagen besökte Kronprinsessan World Maritime University (WMU). Där gav bland andra universitetets rektor Cleopatra Doumbia-Henry en presentation av universitetet och exempel på aktuella forskningsområden.

World Maritime University grundades av International Maritime Organization (IMO). Världssjöfartsuniversitetet är avsett för sjöfartsanställda och ger sedan 1983 utbildning i administrativa, rådgivande och utbildningstekniska uppgifter med huvudsyfte att underlätta upprätthållandet av internationella konventioner inom sjöfartsområdet

IMO initierades 1948 av FN med syfte att ge en form för internationellt samarbete kring regler och praxis som styr säkerheten till sjöss.

Kronprinsessan tillsammans med en skolklass som undersökt djurlivet i havet, i samband med invigningen av Marinpedagogiskt center.

Kronprinsessan tillsammans med en skolklass som undersökt djurlivet i havet, i samband med invigningen av Marinpedagogiskt center. Foto: Johan Nilsson/TT

Kronprinsessan FN-ambassadör för globala mål

Kronprinsessan är en av 17 ambassadörer som utsetts att delta i Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Group. Gruppens uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

Kronprinsessan arbetar framförallt med frågor som rör vatten och hälsa.