Kronprinsessparet vid Friluftsfrämjandets 125-årsjubileum

Onsdagen den 4 oktober deltog Kronprinsessparet i firandet av Friluftsfrämjandet 125 år, som ägde rum i Hagaparken i Solna. Kronprinsessan är beskyddare av Friluftsfrämjandets barnverksamheter Ur och Skur samt Skogsmulle.

Miljöminister Karolina Skog, Kronprinsessan och Prins Daniel inför invigningen av Skogsmulles hinderbana.

Miljöminister Karolina Skog, Kronprinsessan och Prins Daniel inför invigningen av Skogsmulles hinderbana. Foto: Jessica Gow/TT

Firandet inleddes på morgonen i Hagaparken där Friluftsfrämjandets generalsekreterare Lars Lundström hälsade välkommen.

Mitt i Skogsmulles hinderbana.

Mitt i Skogsmulles hinderbana. Foto: Jessica Gow/TT

Därefter hölls jubileumsseminariet Hur skapar vi möjligheter för barn att få tillgång till rörelse och naturglädje?, bland talarna fanns miljöminister Karolina Skog, Maria Hagströmer, universitetslektor vid Karolinska Institutet, Gisela Nyberg, medicine doktor vid Karolinska Institutet, Christer Oja från nätverket "Spring i benen" samt Vanessa Bernekorn, lärare som arbetat med Skogshjältarna.

Kottkastning.

Kottkastning. Foto: Jessica Gow/TT

Tillsammans med barn från några av Friluftsfrämjandets förskolor invigde sedan Kronprinsessan och Prins Daniel Skogsmulles hinderbana. Hinderbanan är ett nytt koncept för att stimulera rörelse utomhus. Den påminner om skolgymnastikens skeppsbrott, fast ute i naturen, och kan sättas upp i vilken skogsdunge som helst.

Prins Daniel i början av hinderbanan.

Prins Daniel i början av hinderbanan. Foto: Jessica Gow/TT

Om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet erbjuder friluftsaktiviteter och verkar för en attraktiv och hållbar friluftsmiljö. Sedan 1892 har organisationen guidat människor till små och stora äventyr.

Friluftsfrämjandet vill att så många som möjligt ska upptäcka Sveriges fantastiska natur, kunna dela glädjen med friluftslivet med andra, utvecklas utan prestationskrav och vistas i naturen under trygga former.