Prins Daniels forsknings­anslag till yngre lovande forskare

Torsdagen den 28 september delade Prins Daniel ut Prins Daniels forskningsanslag för yngre lovande forskare till docent Mattias Carlström.

Prins Daniel och Hjärt- och Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung överlämnar checken på sex miljoner kronor till docent Mattias Carlström.

Prins Daniel och Hjärt- och Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung överlämnar checken på sex miljoner kronor till docent Mattias Carlström. Foto: Paul Wennerholm

Hjärt-Lungfondens anslag på sex miljoner kronor tilldelas Mattias för att undersöka rödbetans möjligheter att minska risken för diabetes, njursvikt och hjärt-kärlsjukdom.

– Hjärt-Lungfondens anslag ger oss möjlighet att gå vidare med forskning som kan få avgörande betydelse. Hjärt- och njursjukdomar leder till stort lidande, och vi hoppas att läkare i framtiden ska kunna hjälpa de som drabbas genom att föreskriva rätt kost, säger Mattias Carlström, docent i fysiologi vid Karolinska institutet.

Tidigare under dagen besökte Prins Daniel i Wallenberglaboratoriet vid Sahlgrenska akademin där han togs emot av professor Fredrik Bäckhed och Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung.

Prins Daniel och Kristina Sparreljung promenerar från Sahlgrenska Universitetssjukhuset till utdelningsceremonin på Elite Park Avenue.

Prins Daniel och Kristina Sparreljung promenerar från Sahlgrenska Universitetssjukhuset till utdelningsceremonin på Elite Park Avenue. Foto: Susanne Klofsten

Göran Bergström är huvudansvarig för SCAPIS, Sveriges största studie om hjärt- och lungsjukdomar. Med ett enkelt blodprov ska det gå att avgöra vem som riskerar att drabbas av sjukdom i hjärta, kärl eller lungor. Totalt 30 000 personer i hela landet undersöks i studien som drivs av Hjärt-Lungfonden i samarbete med universitetssjukhusen.

Under besöket fick Prinsen bland annat se CT-undersökning och försök med bakteriefria bubblor för möss.

I samband med utdelningen av ”Prins Daniels anslag för yngre lovande forskare” hölls seminariet ”Dag för genombrott” med följande programpunkter:

  • Tid att leva” med HLF generalsekreterare Kristina Sparreljung
  • Tarmfloran – en middagsbjudning med biljoner gäster” med professor Fredrik Bäckhed
  • Att stoppa hjärtinfarkten innan den kommer” med professor Göran Bergström
  • Så mår Göteborg – SCAPIS ger svar” med professor Annika Rosengren
  • Bli hjärtsmart” med professor Mai-Lis Hellénius
  • BMI-ökning under puberteten – en ny riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom” med docent Jenny Kindblom
  • Kondition, fysisk aktivitet och att inte sitta still – tre riskfaktorer” med professor Mats Börjesson

Prins Daniels forsknings­anslag till yngre lovande forskare

Anslaget ges till banbrytande svensk hjärt-lungforskning som bedöms få stor betydelse för patienter. Mottagaren utses av Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse och har gett namn till anslaget som består av sex miljoner kronor som fördelas över tre år.