Kungaparet gav Sverigemiddag på Kungl. Slottet
Fredagen den 22 september gav Kungaparet Sverigemiddag på Kungl. Slottet. Kungafamiljen vill genom Sverigemiddagen uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.
Inbjudna gäster var representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län samt landshövdingar. De cirka 160 gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet, Kronprinsessparet och Prins Carl Philip i Lovisa Ulrikas matsal. Middagen intogs i Vita havet.
Sverigemiddag är en form av representationsmiddag på Kungl. Slottet som infördes med anledning av Kungens 40 år på tronen 2013.
Vid kvällens middag var borden dekorerade med brännförgyllda kandelabrar från Karl XIV Johan, 1820-tal. Linnedukarna vävdes av Klässbols Linneväveri 2013 och är formgivna av Margot Barolo.
Porslinet är en gåva från Riksdag och Regering till Kungens 70-årsdag och kommer från Gustavsbergs Porslinsfabrik, design Daniel Hassila. Desserttallriken är från Rörstrand, design Karin Björkvist. Den är också en gåva från Riksdag och Regering och överlämnades i samband med Kungens 50-årsdag.
Kungen satt bredvid Charlotte Lorentz Hjorth, vd för Krinova, Skåne län, samt landshövding Elisabeth Nilsson, Östergötlands län.
Drottningen satt bredvid Rikard Lundgren, vd för 2Change World AB, Västmanlands län, samt landshövding Kenneth Johansson, Värmlands län.
Kronprinsessan satt bredvid professor Fredrik Gustafsson, Sensorinformatik vid Linköpings universitet, Östergötlands län, samt landshövding Per Bill, Gävleborgs län.
Prins Daniel satt bredvid professor Lotta Vikström, Historiska inst. vid Umeå universitet, Västerbottens län, samt landshövding Maria Larsson, Örebro län.
Prins Carl Philip satt bredvid Dona Hariri, jurist, Stockholms län, samt landshövding Liselott Hagberg, Södermanlands län.
Meny
Smörbakad röding med blomkål, emulsion på spenat och gräslök
samt citronett med forellrom
*
Helstekt svensk hängmörad kofilé med kryddpepparsky,
morotsvariation och potatispuré med svart tryffel
*
Svartvinbärsbavaroise med glass på ängssyra,
maräng samt vinbärscoulis
Vita havet
I Vita havet gavs Prinsparets bröllopsmiddag, här dansade Kronprinsessparet sin bröllopsvals och här hälsas Nobelpristagarna välkomna varje år. Vita havet är slottets gamla balsal med takmålningar från 1700-talet.
Ursprungligen var Vita havet två rum, drottningens matsal och hennes drabantsal. Vid en ombyggnad 1845 revs mellanväggen och det nya rummet inreddes som bankett-och balsal för Oskar I och Josefina. Ekparketten med inläggningar av bland annat björk, mahogny och citron tillkom 1845.
.