Kungaparet vid konserten Blomstedt 90 år

Fredagen den 8 september närvarade Kungaparet vid konserten Blomstedt 90 år. Jubilaren Herbert Blomstedt dirigerade Sveriges Radios Symfoniorkester på sin egen födelsedagskonsert i Berwaldhallen.

Kungaparet och Herbert Blomstedt med sin syster Marita Perdoletti efter konserten på Berwaldhallen.

Kungaparet och Herbert Blomstedt med sin syster Marita Perdoletti efter konserten på Berwaldhallen. Foto: Arne Hyckenberg

Radiosymfonikernas hedersdirigent Herbert Blomstedt fyller i år 90 år och gäst­dirigerar fortfarande de främsta orkestrarna världen över. Kungaparet närvarade vid fredagskvällens jubileumskonsert i Berwaldhallen där Herbert Blomstedt dirigerade Sveriges Radios Symfoniorkester, programmet bjöd på:

  • Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 3, Eroica
  • Richard Strauss: Tod und Verklärung
  • Richard Wagner: Uvertyr till Tannhäuser

Herbert Blomstedt

Herbert Blomstedt har studerat vid Kungl Musikhögskolan, Uppsala Universitet, Juilliard, Darmstadt och Schola Cantorum Basiliensis. År 1954 debuterade han med Kungl Filharmoniska orkestern och fick därefter uppdrag som chefsdirigent för många orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Staatskapelle Dresden, San Francisco symfoniorkester, NDR symfoniorkester Hamburg och Gewandhausorkestern Leipzig.

Utöver det har han arbetat som gästdirigent för flertalet orkestrar. Han är hedersdirigent för Gewandhausorkestern, NHK Japan samt San Franciscos, Danmarks Radios och Sveriges Radios symfoniorkestrar.

Till toppen