Kungen vid World Water Week 2017

Onsdagen den 30 augusti delade Kungen ut Stockholm Water Prize 2017 till professor Stephen McCaffrey. Tidigare under dagen närvarade Kungen vid seminariet International Water Law: Promoting Diplomacy and Peace där årets pristagare var en av talarna.

Kungen och Stephen McCaffrey vid prisceremonin på Stockholms stadshus.

Kungen och Stephen McCaffrey vid prisceremonin på Stockholms stadshus. Foto: Jonas Borg

Under förmiddagen närvarade Kungen vid seminariet International Water Law: Promoting Diplomacy and Peace som hölls på City Conference Centre i Stockholm. Seminariet ingår i World Water Week, som i år fokusera på hur man kan minska utsläppen och föroreningarna i vattnet.

Vid seminariet diskuterades bland annat internationell vattenlagstiftning och hur den styr relationerna mellan länder som delar på vattentillgångar.

Årets mottagare av Stockholm Water Prize professor Stephen McCaffrey inledningstalade. Han är professor vid McGeorge School of Law, University of the Pacific i Sacramento i Kalifornien, och anses vara världens främsta auktoritet inom internationell vattenrätt. Professor McCaffrey arbete är en inspirationskälla för akademiker, jurister och politiker samt bidrar till hållbar och fredlig förvaltning av våra vattenresurser.

Kungen inledningstalar vid kvällens prisceremoni.

Kungen inledningstalar vid kvällens prisceremoni. Foto: Jonas Borg

Under kvällen delade Kungen ut Stockholm Water Prize 2017 till professor Stephen McCaffrey vid en ceremoni i Stockholms stadshus.

Kungen höll tal och lyfte det faktum att vatten förbinder länder och människor, men att världens befolkning växer, efterfrågan på vatten ökar och på allt fler platser blir det allt tydligare att vi inte kan ta vatten för givet. Vattenbrist frestar även på de diplomatiska förbindelserna, men årets pristagare, professor Stephen McCaffrey har visat att genom diplomati och effektiv lagstiftning kan vatten delas fredligt och bli till en katalysator för samarbete.

Därefter delade Kungen ut Stockholm Water Prize 2017 till professor Stephen McCaffrey. Han tilldelas årets pris för sitt "banbrytande ledarskap i internationell vattenrätt. Professor McCaffrey har gjort unika bidrag på tre specifika områden: inom fördragsförhandlingar, hans stora vetenskapliga arbeten samt hans ledarskap inom att erbjuda juridisk rådgivning, utbildning och underlättande av svåra och komplexa förhandlingar mellan en rad av olika aktörer."

World Water Week 2017

Den 27 augusti – 1 september möts experter, beslutsfattare och innovatörer från hela världen i Stockholm för att diskutera vattenfrågor under World Water Week, en global vattenkonferens som arrangeras av Stockholm International Water Institute (SIWI

Årets tema är Vatten och avfall: minska och återanvänd.