Kronprinsessan delade ut Stockholm Junior Water Prize

Tisdagen den 29 augusti delade Kronprinsessan ut Stockholm Junior Water Prize 2017 till Rachel Chang och Ryan Thorpe från USA vid en ceremoni på Grand Hôtel i Stockholm. Kronprinsessan är beskyddare av Stockholm Junior Water Prize.

Kronprinsessan tillsammans med Ryan Thorpe och Rachel Chang, årets mottagare av Stockholm Junior Water Prize.

Kronprinsessan tillsammans med Ryan Thorpe och Rachel Chang, årets mottagare av Stockholm Junior Water Prize. Foto: Jonas Borg

Stockholm Junior Water Prize (SJWP) är ett internationellt vetenskapspris som riktar sig till unga mellan 15 och 20 år. Varje år kommer deltagare från ett 30-tal länder för att vara med i denna prestigefyllda tävling som organiseras av Stockholm International Water Institute under den årliga internationella vattenveckan.

Under en ceremoni på Grand Hôtel i Stockholm delade Kronprinsessan ut 2017 års Stockholm Junior Water Prize till Ryan Thorpe och Rachel Chang från USA. De tilldelades priset för att ha identifierat ett nytt och effektivt sätt att både påvisa förekomsten av hälsofarliga bakterier i dricksvatten och att rensa vattnet från dessa bakterier. Enligt juryn har projektet potential att revolutionera dricksvattenförsörjningen.

En Diploma of Excellence tilldelades tre studenter från Bangladesh: Aniruddha Chowdhury, Arnab Chakraborty och Rituraj Das Gupta. Deras projekt har använt redan existerande teknologi på ett innovativt sätt och därigenom visat på nya effektiva möjligheter att rena det miljöfarliga vatten som textilindustrin släpper ut.

Kronprinsessan tillsamman med Arnab Chakraborty, Rituraj Das Gupta och Aniruddha Chowdhury från Bangladesh.

Kronprinsessan tillsamman med Arnab Chakraborty, Rituraj Das Gupta och Aniruddha Chowdhury från Bangladesh. Foto: Jonas Borg

Kronprinsessan är sedan 1994 beskyddare av Stockholm Junior Water Prize. Stockholm Junior Water Prize delas ut under World Water Week.

Kronprinsessan tillsammans med deltagare i Stockholm Junior Water Prize 2017.

Kronprinsessan tillsammans med deltagare i Stockholm Junior Water Prize 2017. Foto: Jonas Borg

World Water Week 2017

Den 27 augusti–1 september möts experter, beslutsfattare och innovatörer från hela världen i Stockholm för att diskutera vattenfrågor under World Water Week, en global vattenkonferens som arrangeras av Stockholm International Water Institute (SIWI).

Årets tema är Vatten och avfall: minska och återanvänd.