Kungaparet vid firande av Finland 100 år

Torsdagen den 24 augusti närvarade Kungaparet tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio vid en rad evenemang i Stockholm som uppmärksammar det finska jubileet. I år firar Finland 100 år av självständighet.

Kungaparet och presidentparet vid invigningen av festivalen STHLM/SUOMI i Kungsträdgården.

Kungaparet och presidentparet vid invigningen av festivalen STHLM/SUOMI i Kungsträdgården. Foto: Kungahuset.se

Efter Kungaparets lunch för presidentparet på Kungl. Slottet närvarade Kungaparet och presidentparet vid invigningen av Finlandsfesten i Kungsträdgården. Festivalen STHLM/SUOMI pågår under tre dagar och är jubileumsårets största evenemang utanför Finland.

Ett par tusen hade samlats till firandet i Kungsträdgården.

Ett par tusen hade samlats till firandet i Kungsträdgården. Foto: Kungahuset.se

Därefter deltog Kungen och presidenten i jubileumsseminariet Finland och Sverige, tillsammans mot framtiden på Finlands ambassad. Kungen höll ett anföranden som inledning på näringslivsseminariet och sa:

Det är viktigt att vi fortsätter att stärka vårt samarbete på alla områden. Ett exempel är insatserna för att ta hand om det hav som förenar oss. Östersjön har i hög grad format våra länder till vad de är i dag. Nu är det upp till oss att tillsammans forma Östersjöns framtid. Det är en stor uppgift, där innovativa företag har en viktig roll att spela. [ … ]

Bandet mellan våra två länder är en stor tillgång. Låt oss ta väl vara på den. Och låt oss alla göra vad vi kan för att fortsätta vårda och utveckla vår goda relation.

H.M. Konungen

Under seminariet på Finlands ambassad.

Under seminariet på Finlands ambassad. Foto: Laura Niemonen/Finlands ambassad

Drottningen och fru Haukio besökte under eftermiddagen två utställningar. Först ut var Liljevalchs jubileumsutställning Fokus Finland – 3 x Aho & Soldan som visas i en paviljong på Artillerigården framför Armémuseum. Utställningen består av runt 120 verk av tre pionjärer inom foto och dokumentärfilm: Heikki Aho, Björn Soldan och Claire Aho.

Jussi Brofeldt, som är son till fotografen Claire Aho, och Liljevalchs chef Mårten Castenfors presenterar utställningen ”Fokus Finland – 3 x Aho & Soldan”.

Jussi Brofeldt, som är son till fotografen Claire Aho, och Liljevalchs chef Mårten Castenfors presenterar utställningen ”Fokus Finland – 3 x Aho & Soldan”. Foto: Kungahuset.se

Därefter var Drottningen och fru Haukio på Kulturhuset för att ta del av Nationalmuseums utställning Hundra år av finsk design – ur Rafaela och Kaj Forsbloms samling, som speglar den framväxande nationen Finland från sekelskiftet 1800/1900 och fram till idag.

Rafaela Forsblom presenterar utställningen ”Hundra år av finsk design – ur Rafaela och Kaj Forsbloms samling” som visas på Kulturhuset i Stockholm.

Rafaela Forsblom presenterar utställningen ”Hundra år av finsk design – ur Rafaela och Kaj Forsbloms samling” som visas på Kulturhuset i Stockholm. Foto: Kungahuset.se

Finland 100 år

Finland blev en självständig stat den 6 december 1917. Staten uppkom på det finska folkets eget initiativ och som en följd av långsiktigt arbete. Jubileet firas under året med ett brett program.