Kungaparet vid festkonsert i Lövstabruk

Söndagen den 20 augusti var Kungaparet i Lövstabruk för att ta del av en festkonsert i Lövstabruks kyrka. Konserten var tillägnad Kungen med anledning av 70-årsdagen förra året och arrangerades av föreningen Leufsta & Cahmanorgelns vänner.

Kungaparet anländer till Lövstabruks kyrka.

Kungaparet anländer till Lövstabruks kyrka. Foto: Håkan Karlsson

Konserten i Lövstabruks kyrka inleddes med specialfanfar av och med trombonisten Ulf Johansson Werre. Därefter framförde sopranen Kerstin Avemo, klarinettisten Emil Jonason, Drottningholms Barockensemble och organisten Göran Blomberg verk ur Leufsta-musikalierna, av bland andra Vivaldi, Mozart, Schubert, Buxtehude och Rossini.

Brukskyrkans orgel som byggdes 1728 av Johan Niclas Cahman är en av Sveriges bäst bevarade barockorglar.

Brukskyrkans orgel som byggdes 1728 av Johan Niclas Cahman är en av Sveriges bäst bevarade barockorglar. Foto: Håkan Karlsson

Föreningen Leufsta- och Cahmanorgelns vänner

Föreningen Leufsta & Cahmanorgelns vänner bildades för att vårda ett arv från den svenska järnhanteringens och brukskulturens storhetstid – Lövstabruk i norra Uppland.

Redan på 1500-talet fanns bondebruk vid Lövstabruk. Vid århundradets slut anlades ett kronobruk. Jämte Österby och Gimo utarrenderades Lövstabruk 1626–1627 till Willem de Besche och Louis De Geer. 1643 köpte De Geer bruken och under hans ledning utvecklades Lövstabruk till Sveriges största järnbruk. Herrgården var ända fram till 1986 i släkten De Geers ägo. Sedan 1997 tillhör den staten.

Den stora orgeln i Lövstabruks kyrka är byggd av Johan Niclas Cahman och stod färdig 1728. Under en tid var den en av landets största orglar. Den har 28 stämmor fördelade på huvudverk, ryggpositiv och pedaltorn.

Årligen anordnar föreningen konsertdagar med musik på orgeln, de så kallade Cahmandagarna.