Kungaparet prisade idéträdgårdar

Lördagen den 12 augusti delade Kungaparet ut Sollidens pris till Christian Rückheim för Bi i stan och besökarnas pris till Kristina Björk och Gunnar Kaj för trädgården Mötesplats 3,0. För tredje året anordnades idéträdgårdarna på Sollidens slottspark, Öland.

Kungaparet i samtal med Christian Rückheim som tilldelades juryns pris för sin idéträdgård ”Bi i stan”.

Kungaparet i samtal med Christian Rückheim som tilldelades juryns pris för sin idéträdgård ”Bi i stan”. Foto: Kungahuset.se

Fyra trädgårdar, som alla har anlagts i Sollidens slottspark, deltog i tävlingen och årets tema var Rum i staden. Kungaparet delade ut Sollidens pris, vars pristagare utsetts av en jury, till Christian Rückheim för Bi i stan och besökarnas pris till Kristina Björk och Gunnar Kaj för trädgården Mötesplats 3,0.

Christian Rückheims trädgård tilldelades Sollidens pris med motiveringen: "Myllrande mångfald samlad i en genomgående geometrisk design skänker liv till staden. På ett lekfullt sätt har vinnaren bjudit till en stunds vila eller till flitigt arbete. Gestaltningen bjuder till eftertanke och påminner oss alla om vår relation till naturen. Sinnena aktiveras, skärps och berörs. Här kan idéer plockas till både den franska balkongen och den kungliga parken. "

Idéträdgårdarna 2017

För tredje året i rad anordnas idéträdgårdar på Sollidens slottspark på Gustaf V krocketplan. Trädgårdarna visas upp fram till och med den 31 augusti.

De fyra bidragen som är utsedda är:

  • Stad i rummet av Stefan Lundqvist
  • Odling för alla i staden av Odla i Stan från Malmö
  • Bi i stan av Christian Rückheim
  • Mötesplats 3,0 av Kristina Björk och Gunnar Kaj