Kungen vid Scouternas sommarläger

Fredagen den 11 augusti besökte Kungen Scouternas sommarläger Jamboree17, på Rinkabyfältet i Kristianstad. Kungen är hedersordförande för Scouterna och för World Scout Foundation.

Kungen tillbringade fredagen på Scouternas sommarläger på Rinkabyfältet i Kristianstad.

Kungen tillbringade fredagen på Scouternas sommarläger på Rinkabyfältet i Kristianstad. Foto: Björn Lindgren/TT

Jamboree17 arrangeras av Scouterna den 5–-12 augusti på Rinkabyfältet utanför Kristianstad och samlar över 11 000 personer från 29 länder.

Kungen anländer till Rinkabyfältet och Jamboree17.

Kungen anländer till Rinkabyfältet och Jamboree17. Foto: Björn Lindgren/TT

Kungen fick inledningsvis höra om hur lägerveckan fortlöpt och därefter blev det en rundvandring på lägerområdet. Bland annat fick Kungen ta del av aktiviteter som Free Being Me – Scouternas arbete för att ge barn och unga en ökad självkänsla och självförtroende. I området besöktes också olika ”hubbar” där program med aktiviteter och utmaningar, specifikt utvecklat för olika åldersgrupper, hölls.

Under eftermiddagen träffade Kungen representanter för lägrets stabs- och ledningsfunktion och fick höra om lägrets uppbyggnad, ledning och styrning.

Fikapaus hos Vällingby och Växjö scoutkår.

Fikapaus hos Vällingby och Växjö scoutkår. Foto: Kungahuset.se

Kungen, Drottningen och Scouternas generalsekreterare Katarina Hedberg vid lägrets avslutningsceremoni.

Kungen, Drottningen och Scouternas generalsekreterare Katarina Hedberg vid lägrets avslutningsceremoni. Foto: Kungahuset.se

Kvällen avrundades med en avslutningsceremoni för Jamboree17. Kungen höll tal och sa:

Jag var i tioårsåldern när jag var på mitt första scoutläger. I dag, sex decennier senare, är jag fortfarande scout. Varför då, kan man fråga sig? Ja, svaret är enkelt. Det finns inget annat sammanhang som har gett mig lika mycket och där jag har haft lika roligt.

[...]

Vi som är scouter vet vad det betyder att värna om naturen. Vi kan det här med att visa varandra hänsyn och respekt. Och vi förstår hur viktigt det är att alla i gruppen får vara med.

H.M. Konungen

Kungen skriver sitt namn på det minnesmonument som nu finns på Rinkabyfältet.

Kungen skriver sitt namn på det minnesmonument som nu finns på Rinkabyfältet. Foto: Kungahuset.se