Kungaparet vid konserter i München och Bayreuth

23–25 juli närvarade Kungaparet vid tre konserter i södra Tyskland. En jazzgala till förmån för World Childhood Foundation och Desideria care, en konsert med anledning av Konzertgesellschaft Münchens 30-årsjubileum samt ett uppförande av Wagners romantiska komedi Mästersångarna i Nürnberg.

Kungaparet tillsammans med delstatspresident Horst Seehofer med fru Karin Seehofer och borgmästare Brigitte Merk-Erbe med maken Thomas Erbe vid ankomsten till Festspielhaus i Bayreuth.

Kungaparet tillsammans med delstatspresident Horst Seehofer med fru Karin Seehofer och borgmästare Brigitte Merk-Erbe med maken Thomas Erbe vid ankomsten till Festspielhaus i Bayreuth. Foto: W.Breiteneicher/Schneider Press

Söndagen den 23 juli närvarade Kungaparet vid en jazzgala med Barrelhouse jazzband till förmån för World Childhood Foundation och Desideria care. Konserten hölls på Prinzregententheater i München. Innan konserten höll Drottningen ett inledningstal.

Kungaparet vid ankomsten till jazzgalan på Prinzregententheater.

Kungaparet vid ankomsten till jazzgalan på Prinzregententheater. Foto: Frank Rollitz/Schneider-Press

Drottningen inledningstalar vid jazzgalan på Prinzregententheater.

Drottningen inledningstalar vid jazzgalan på Prinzregententheater. Foto: Frank Rollitz/Schneider-Press

Drottningen håller inledningstal vid jazzgalan i Prinzregententheater.

Drottningen håller inledningstal vid jazzgalan i Prinzregententheater. Foto: Frank Rollitz/Schneider-Press

Måndagen den 24 juli fick Drottningen ta emot den Bayerska förtjänstorden (Bayerischer Verdienstorden) av Bayerns delstatspresident Horst Seehofter på Prinz Carl Palais.

Orden förlänas av delstatspresidenten för utomordentliga bidrag till Bayern och det bayerska folket. Ordern instiftades den 11 juni 1957.

Vid ordensförläningen sa Horst Seehofer bland annat att Drottning Silvia haft en koppling till Bayern ända sedan hon var chefsvärdinna vid olympiska spelen i München 1972.

Han sa också att det bayerska folket är stolta över att ha en så värdig bärare av den bayerska förtjänstorden som Drottning Silvia.

Kungaparet tas emot vid Prinz Carl Palais av Bayerns delstatspresident Horst Seehofer med hustru Karin Seehofer.

Kungaparet tas emot vid Prinz Carl Palais av Bayerns delstatspresident Horst Seehofer med hustru Karin Seehofer. Foto: Frank Rollitz/Schneider-Press

På kvällen närvarade Kungaparet vid en konsert med anledning av att Konzertgesellschaft München firar 30-årsjubileum. Under konserten som hölls på Brunnenhof der Residenz i München medverkade bland andra solister och orkester från Arena di Verona.

Om Verona

Verona är en gammal kulturstad i provinsen Veneto i norra Italien och är vänort till München. Vid sidan av Rom är Verona den bäst bevarade staden från romartiden. Staden är också känd för den imponerande amfiteatern Arena di Verona.

De första operaföreställningarna på amfiteatern ägde rum 1913 på initiativ av dirigenten Tullio Serafin och tenoren Giovanni Zenatello, som med åtta föreställningar av Aida ville markera 100-årsminnet av Verdis födelse. Sedan dess har operafestspelen blivit en årlig begivenhet på amfiteatern.

Tisdagen den 25 juli närvarade Kungaparet vid ett uppförande av Wagners romantiska komedi Mästersångarna i Nürnberg på Festspielhaus i Bayreuth. Vid ankomsten till Festspielhaus möttes Kungaparet av borgmästaren i Bayreuth, Brigitte Merk-Erbe och regissör Katharina Wagner, intendent och ledare för Bayreuther Festspiele. Katharina Wagner är dotter till Wolfgang Wagner och barnbarnsbarn till Richard Wagner.

Om Bayreuth

Staden Bayreuth som ligger i norra delen av den tyska delstaten Bayern är mest känt för Wagnerfestspelen. Festivalen som hölls första gången 1876 har sedan 1951 varit årligt återkommande och äger rum i det festspelhus Wagner lät bygga 1872–76. Festspelen har sedan invigningen 1876 letts av familjen Wagner.