Kungaparet hyllade Årets Ölänning

Tisdagen den 18 juli delade Kungen ut Sollidenpriset till Dave Karlsson, forskare och chef på Station Linné i Ölands Skogsby. Priset överlämnades vid en ceremoni på Sollidens slott, Öland.

Kungaparet tillsammans med Årets Ölänning Dave Karlsson.

Kungaparet tillsammans med Årets Ölänning Dave Karlsson. Foto: Kungahuset.se

Sollidenpriset delas ut till ”en person som gjort en uppmärksammad insats eller prestation inom något område eller vidtagit åtgärder eller tagit initiativ som främjar öns intressen och utveckling eller som under längre tid gjort insatser till Ölands fromma”.

Årets Sollidenpris delades ut till entomolog Dave Karlsson, motiveringen löd: ”Årets ölänning är en modern Linné. Med banbrytande insektsforskning i internationell toppklass och ett brett pedagogiskt anslag har Dave Karlsson som inspirerande ledare bidragit till att mötesplatsen Station Linné och Öland fått världsrykte. Dave Karlsson är en passionerad ambassadör för naturvetenskapen och de öländska natur- och kulturvärdena.”

Station Linné är en forskningsstation där forskare från hela världen samlas för att studera den öländska naturen. Stationen är en vidareutveckling av Uppsala universitets ekologiska forskningsstation som upprättades 1963.

Under prisceremonin vid Sollidens slott.

Under prisceremonin vid Sollidens slott. Foto: Kungahuset.se

Om Sollidenpriset

Sollidenpriset till Årets Ölänning delades för första gången ut 1980, till Anna Rydstedt. Kungen tilldelades priset 1996. Priset delas ut av Barometern och Sveriges radio.

De senaste årens pristagare är:

2010: Anna Barkevall, verkställande direktör

2011: Anne Vilks, kulturproducent

2012: Lars Trofast, musiker

2013: Per Hallberg, ljudtekniker

2014: Arne Svensson, friidrottare

2015: Kim Nilsson, innebandyspelare

2016: Hanna Karlsson, lantbrukare