Kronprinsessan besökte Livgardet

Onsdagen den 21 juni besökte Kronprinsessan Livgardet i Kungsängen utanför Stockholm.

Kronprinsessan tillsammans med chefen för Livgardet, Crister Tistam, chefen för 13.Säkerhetsbataljonen Patric Karlsson och bataljonsförvaltaren Henrik Lundin under 13.Säkerhetsbataljonens förevisning.

Kronprinsessan tillsammans med chefen för Livgardet, Crister Tistam, chefen för 13.Säkerhetsbataljonen Patric Karlsson och bataljonsförvaltaren Henrik Lundin under 13.Säkerhetsbataljonens förevisning. Foto: Petter Persson, Livgardet

Kronprinsessan besökte under onsdagen Livgardet för att lära sig mer om förbandet och möta soldaterna där. Vid besöket fick Kronprinsessan bland annat se verksamheten vid 13.Säkerhetsbataljonen och 11.Militärpolisbataljonen.

Visningen innefattade också hur Försvarsmakten hanterar och skyddar sig mot olika hot som finns i den miljö som de verkar i. Dett var allt ifrån obemannade flygfarkoster, hemmabyggda bomber, it-utrustning till direkt livvaktsskydd.

Man berättade hur samarbetet med olika plutoner från bataljonen fungerar. En spanings­grupp rapporterar misstänkta personer inom ett skyddsobjekt, säkerhetssoldater kommer till platsen och påbörjar snabbt ett sök efter personen med hjälp av tjänstehund.

Kronprinsessan fick även möta en av 11.Militärpolisbataljonens hundar tillsammans sin hundförare.

Kronprinsessan fick även möta en av 11.Militärpolisbataljonens hundar tillsammans sin hundförare. Foto: Petter Persson, Livgardet

Kronprinsessan besökte också Swedint och Nordic Center for Gender in Military Operations. Där mötte hon elever på en av de pågående kurserna och fick i en simulator prova på att ingå i en FN-patrull i Mali.