Nationaldagen 2017

Tisdagen den 6 juni firades Sveriges nationaldag. Kungafamiljen firade i år dagen i Kronobergs län samt i Järfälla och Stockholm. Kvällen avrundades med det traditionsenliga firandet på Skansen och nationaldagsmottagning med tapto på Kungl. Slottet.

Kungaparet vid nationaldagsfirandet på Skansen.

Kungaparet vid nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Jessica Gow/TT

Kungaparet anländer till Linnéparken i Växjö.

Kungaparet anländer till Linnéparken i Växjö. Foto: Kungahuset.se

Prins Carl Philip välkomnar till Öppet slott.

Prins Carl Philip välkomnar till Öppet slott. Foto: Kungahuset.se

Kvällen avslutas med tapto på Logården.

Kvällen avslutas med tapto på Logården. Foto: Kungahuset.se

Prins Carl Philip vid högvaktsavlösningen på Yttre borggården vid Kungliga slottet.

Prins Carl Philip vid högvaktsavlösningen på Yttre borggården vid Kungliga slottet. Foto: Kungahuset.se

I Slottskyrkan bjöds bland annat på "Musik i sommartid", en musikgudstjänst med Slottskyrkans Vokalensemble, hovorganist Mary Ljungquist Hén och pastor i Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen.

I Slottskyrkan bjöds bland annat på "Musik i sommartid", en musikgudstjänst med Slottskyrkans Vokalensemble, hovorganist Mary Ljungquist Hén och pastor i Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen. Foto: Kungahuset.se

Välkommen till Öppet slott och traditionsenligt firande av nationaldagen den 6 juni.

Välkommen till Öppet slott och traditionsenligt firande av nationaldagen den 6 juni. Foto: Kungahuset.se

Prins Carl Philip öppnade portarna till Öppet slott

Nationaldagen inleddes med att Prins Carl Philip hälsade välkommen till Öppet slott. På nationaldagen var det fri entré till Kungliga slottet.

Kungen och Drottningen besökte Kronobergs län

Under förmiddagen var Kungaparet på Kosta Boda som i år firar 275 år. En jubileumsutställning invigdes och i glasbrukets hytta bjöd formgivare Bertil Vallien in Kungen att lägga i en avbildning av en krona i konstverket ”Kungabåten”.

Kungen och glasblåsare Bertil Vallien på glasbruket Kosta Boda.

Kungen och glasblåsare Bertil Vallien på glasbruket Kosta Boda. Foto: Mikael Fritzon /TT

På nationaldagen firar Kosta 275 år i närvaro av Kungaparet.

På nationaldagen firar Kosta 275 år i närvaro av Kungaparet. Foto: Kungahuset.se

Därefter åkte Kungaparet vidare till Växjö för att ta del av nationaldagsfirandet i Linnéparken. Kungen höll högtidstal och sa:

I dag, på Sveriges nationaldag, har vi mycket att fira och värna om; Den svenska flaggan. Den svenska demokratin. Det svenska samhället. Ja, allt det som vi sätter värde på i vårt fina land.

H.M. Konungen

Kronprinsessan och Prins Daniel närvarar vid Järfälla kommuns nationaldagsfirande vid Görvälns slott.

Kronprinsessan och Prins Daniel närvarar vid Järfälla kommuns nationaldagsfirande vid Görvälns slott. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kronprinsessan och Prins Daniel besökte Järfälla kommun

Kronprinsessparets nationaldag inleddes med ett besök vid Järfälla kommuns nationaldagsfirande vid Görvälns slott. Under firandet hälsades även nya Järfällabor välkomna vid en medborgarceremoni.

Kronprinsessan höll tal och sa:

I dag, på nationaldagen, välkomnar vi ett antal nya svenska medborgare. Ni är nu fullt ut delaktiga i det svenska samhället, och i den gemenskap som medborgarskapet innebär.

Det är en gemenskap där rättigheter och skyldigheter är lika för alla. Men där alla inte behöver vara lika. Det är snarare tvärtom: Vår gemenskap rymmer olikheter. Det är det som gör den stark!

H.K.H. Kronprinsessan

På nationaldagen i Gustav III:s antikmuseum var det stipendieutdelning i teckningstävlingen ”Den tänkande handen”. Prins Carl Philip, som deltog i juryarbetet, samtalar här med de tre stipendiaterna Love Dahlstedt, Roger Smeby och Cedric Jacques Yu.

På nationaldagen i Gustav III:s antikmuseum var det stipendieutdelning i teckningstävlingen ”Den tänkande handen”. Prins Carl Philip, som deltog i juryarbetet, samtalar här med de tre stipendiaterna Love Dahlstedt, Roger Smeby och Cedric Jacques Yu. Foto: Kungahuset.se

Generation PEP bjöd in till aktiviteter på Inre borggården.

Generation PEP bjöd in till aktiviteter på Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

Prinsessan Madeleine, Christopher O'Neill, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia på väg till Skansen.

Prinsessan Madeleine, Christopher O'Neill, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia på väg till Skansen. Foto: Karin Törnblom/IBL

Nationaldagsfirande på Skansen

På kvällen åkte Kungafamiljen kortege från Kungl. Slottet till Skansen. På Sollidenscenen framträdde Folk All-in Band, Nano & Framtidskören, Lisa Ekdahl, Sofia Jannok, Kristin Amparo och Frida Sundemo & dansgruppen Abzorb, Svante Thuresson och Maher Zain. Programledare var Anne Lundberg.

Kungafamiljen vid nationaldagsfirandet på Skansen.

Kungafamiljen vid nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Jessica Gow/TT

Nationaldags­mottagning på Kungl. Slottet

Efter firandet på Skansen bjöd Kungaparet representanter för riksdag, regering, det offentliga Sverige och delar av den diplomatiska kåren på mottagning på Kungl. Slottet.

Nationaldagen

Artur Hazelius, Skansens grundare, initierade 1893 att 6 juni skulle firas som en svensk nationaldag, men det skulle dröja mer än tjugo år innan firandet fick spridning i hela landet.

Grosshandlare Nils Ljunggren väckte 1915 idén till firandet av en flaggas dag. Året därpå högtidlighölls Svenska flaggans dag på Stadion i Stockholm och på över hundra andra orter i Sverige. På Stadion framfördes vid samma tillfälle för första gången ”Sveriges flagga” komponerad av Hugo Alfvén med text av K. G. Ossiannilsson.

År 1918 började traditionen med att Kungen delar ut fanor till föreningar och har sedan dess fortsatt med nästan obruten tradition. År 1949 deltog Carl XVI Gustaf för första gången i firandet på Stadion.

Firandet flyttades till Skansen 1963. Officiell nationaldag fick Svenska flaggans dag 1983, och från och med 2005 är 6 juni helgdag. Datum valdes då Gustav Vasa denna dag 1523 valdes till svensk kung av en riksdag i Strängnäs och att 1809 års regeringsform undertecknades detta datum.