Kronprinsessan delade ut årets ALMA-pris till Wolf Erlbruch

Måndagen den 29 maj delade Kronprinsessan ut Astrid Lindgren Memorial Award till illustratören och bilderboksförfattaren Wolf Erlbruch vid en ceremoni på Stockholms Konserthus.

Wolf Erlbruch tar emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Wolf Erlbruch tar emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Foto Christine Olsson/TT

Wolf Erlbruch har givit ut ett tiotal egna böcker och illustrerat närmare femtio titlar med texter av olika författare. I Tyskland betraktas han som en av landets främsta illustratörer och bilderboksförfattare, i Sverige förknippas han med böcker som Det var det fräckaste! (1995) och Anden, Döden och Tulpanen (2007) som blivit stora framgångar världen över.

Juryns motivering lyder:

”Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.”

Prisutdelningen leddes av journalisten och litteraturkritikern Yukiko Duke och under kvällen framträdde operasångaren Rickard Söderberg, artisten Sofia Jannok och dansaren Mari Carrasco.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke höll tal och pristagaren Wolf Erlbruch avslutade kvällen med ett tacktal.

Wolf Erlbruch vid prisutdelningen på Konserthuset.

Wolf Erlbruch vid prisutdelningen på Konserthuset. Foto Christine Olsson/TT

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)

Astrid Lindgren avled 2002, 94 år gammal. För att hedra hennes minne och för att öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen instiftade Sveriges regering ett internationellt pris i hennes namn. Priset delades ut för första gången 2003.