Kungaparets statsbesök i Indonesien – dag 3

Onsdagen den 24 maj avslutades Kungaparets statsbesök i Indonesien. Dagen tillbringades i Bandung som är huvudstad i Indonesiens folkrikaste provins, Västra Java.

Kungen i möte med Ridwan Kamil, borgmästare i Bandung.

Kungen i möte med Ridwan Kamil, borgmästare i Bandung. Foto: Jonas Ekströmer

Statsbesökets tredje dag ägde rum i Bandung som är landets näst största storstadsområde med 8,5 miljoner invånare. Staden är ett centrum för högteknologi, forskning och innovation samt för högre utbildning, mode och kreativa näringar.

Under tågresan från Jakarta till Bandung fick Kungaparet och den övriga delegationen en presentation om Indonesiens ekonomiska och politiska framtidsutsikter, även frågor om miljö och klimat diskuterades.

Guvernören av Västra Java Ahmad Heryawan och hans hustru Netty Prasetiyani välkomnade Kungaparet vid ankomsten till Bandung.

Guvernören av Västra Java Ahmad Heryawan och hans hustru Netty Prasetiyani välkomnade Kungaparet vid ankomsten till Bandung. Foto: Jonas Ekströmer

Under resan passerade tåget Javas berömda risterrasser. Den i Indonesien utvecklade terrasseringen av risfält har tagits efter i andra delar av världen, huvudsakligen genom aktiva insatser från FN. Jordbruk är Indonesiens största näring med produktion i huvudsak bestående av gummi, bananer, kryddor, kaffe, kokosnötter och ris.

Kungaparet och Bandungs borgmästare Ridwan Kamil med hustru Atalia vid residenset i Bandung.

Kungaparet och Bandungs borgmästare Ridwan Kamil med hustru Atalia vid residenset i Bandung. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vid ankomsten till Bandung välkomnades Kungaparet av borgmästaren Ridwan Kamil, som stod värd för en lunch på residenset.

Efter lunchen träffade Kungaparet fotbollslaget Persib. Klubben är en av Indonesiens mest framgångsrika och deras fanclub heter Bandung Vikings.

Efter lunchen träffade Kungaparet fotbollslaget Persib. Klubben är en av Indonesiens mest framgångsrika och deras fanclub heter Bandung Vikings. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Eftermiddagen fortsatte på Institute of Technology Bandung, ITB, som är ett av Indonesiens främsta lärosäten. ITB erbjuder tekniska och naturveten­skapliga program och har drygt 20 000 studenter.

ITB:s rektor prof. dr. Kadarsah Suryadi hälsade välkommen och presenterade delar av ITB:s campus.

Kungaparet och statsrådet Anna Johansson träffade sedan representanter för Alumni Swedia, en alumniförening för indonesiska studenter som studerat i Sverige.

Därefter hölls ett seminarium om Triple Helix och innovation. Det finns ett stort intresse från indonesisk sida för den svenska Triple Helix-modellen som främjar forskning och innovation. Modellen som innebär samarbete mellan regering, myndigheter, universitetsvärlden och näringslivet har varit avgörande för att Sverige idag är ett av världens mest innovativa länder.

Infrastrukturminister Anna Johansson var en av talarna vid seminariet om innovation.

Infrastrukturminister Anna Johansson var en av talarna vid seminariet om innovation. Foto: Jonas Ekströmer

Under seminariet utbytte indonesiska och svenska aktörer från akademi, offentlig sektor och näringsliv erfarenheter och diskuterade möjliga fördjupade framtida samarbeten.

Dagen i Bandung och statsbesöket avslutades med en pressträff.

Vid torget Alun Alun i Bandung.

Vid torget Alun Alun i Bandung. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Statsbesök i Indonesien

Kungaparet avlade statsbesök i Indonesien den 22–24 maj på inbjudan av president Joko Widodo. Det var det första statsbesöket från Sverige till Indonesien.

Regeringen representerades av infrastrukturminister Anna Johansson. En näringslivsdelegation under ledning av Business Swedens vd Ylva Berg deltog också i statsbesöket.

Handel, hållbarhet, forskning och innovation var huvudteman för besöket.