Kungaparets statsbesök i Indonesien – dag 1

Måndagen den 22 maj inleddes Kungaparets tre dagar långa statsbesök i Indonesien. Med på resan var infrastrukturminister Anna Johansson samt en näringslivsdelegation.

President Joko Widodo och Kungen under välkomstceremonin.

President Joko Widodo och Kungen under välkomstceremonin. Foto: Darren Whiteside/AFP Photo

Dagen innan statsbesöket officiellt inleddes var Kungaparet på Jakartas nationalmuseum. Museet är inriktat på Indonesiens historia och är det främsta av sitt slag med en av de största samlingarna.

Dagen innan statsbesöket officiellt inleddes var Kungaparet på Jakartas nationalmuseum. Museet är inriktat på Indonesiens historia och är det främsta av sitt slag med en av de största samlingarna. Foto: Jonas Ekströmer

Under besöket på Nationalmuseet i Jakarta fick Drottningen lära sig batikmålning av batikmästaren Daromi.

Under besöket på Nationalmuseet i Jakarta fick Drottningen lära sig batikmålning av batikmästaren Daromi. Foto: Jonas Ekströmer

Statsbesöket inleddes under måndagsförmiddagen då Kungaparet välkomnades av president Joko Widodo och fru Iriana Widodo vid en mottagningsceremoni på Bogors presidentpalats.

Kungaparet och presidentparet vid Bogors presidentpalats.

Kungaparet och presidentparet vid Bogors presidentpalats. Foto: Jonas Ekströmer

Vid Kungaparets ankomst till Bogorpalatset.

Vid Kungaparets ankomst till Bogorpalatset. Foto: Jonas Ekströmer

Istana Bogor, Bogorpalatset, är ett av Indonesiens sex presidentpalats. Palatset anlades 1745 och har sedan det invigdes använts både som sommarresidens och som huvudresidens av generalguvernörer och presidenter. Det nuvarande presidentparet bor i palatset.

Inspektion av högvakt under välkomstceremonin.

Inspektion av högvakt under välkomstceremonin. Foto: Jonas Ekströmer

Efter nationalsånger, salut och inspektion av högvakten presenterades den officiella delegationen.

Kungen och presidenten hade därefter ett enskilt möte och deltog sedan i det bilaterala mötet som hölls mellan den svenska och indonesiska delegationen. Ämnen var bland annat handel och hållbarhet.

Efter mötet gjorde Kungen och Indonesiens president varsitt uttalande till media. Kungen talade om statsbesöket som ett uttryck för ett engagemang att stärka samarbetet mellan länder och om det gemensamma intresset av att öka utbytet inom utbildning och forskning.

Under överläggningarna mellan den svenska och indonesiska delegationen.

Under överläggningarna mellan den svenska och indonesiska delegationen. Foto: Jonas Ekströmer

Efter mottagningsceremonin hölls en statsbankett i palatset.

Kungen höll tal och sa:

Det är med stor glädje som Drottningen och jag i dag inleder vårt besök till Indonesien. Detta statsbesök är historiskt, då det är det allra första mellan våra två länder.

Det är min önskan att vi under de kommande dagarna ska lägga en grund till en ännu starkare relation under många år framöver.

H.M. Konungen

Under eftermiddagen deltog Kungaparet, tillsammans med svenska och indonesiska regeringsföreträdare samt företagsrepresentanter, i ett seminarium om skog och hållbarhet på det internationella centret för skogsforskning, International Center for Forestry Research, CIFOR.

Vid besöket på CIFOR, International Center for Forestry Research, planterade Kungen symboliskt ett träd för att manifestera långsiktigheten i hållbar utveckling och hållbart skogsbruk. Indonesiska scouter assisterade.

Vid besöket på CIFOR, International Center for Forestry Research, planterade Kungen symboliskt ett träd för att manifestera långsiktigheten i hållbar utveckling och hållbart skogsbruk. Indonesiska scouter assisterade. Foto: Jonas Ekströmer

Kungaparet välkomnades av CIFORs generaldirektör Peter Holmgren. CIFOR, med högkvarter i Bogor, är en icke-vinstdrivande vetenskapsinstitution som bedriver forskning om skogs- och landskapsförvaltning i världen. Institutionen arbetar främst med skogsbevaring och skogshantering och verkar aktivt för att stärka band till politiker och företag i syfte att driva samhällsutvecklingen i en mer hållbar riktning. Sverige är ett av fyra grundarländer

Under seminariet diskuterades och utbyttes erfarenheter av hållbart skogsbruk, mellan svenska och indonesiska aktörer från akademi, näringsliv och offentlig sektor.

Kvällen avslutas med en mottagning på Sveriges ambassad för svenskar boende i Indonesien

Statsbesök i Indonesien

Kungaparet avlade statsbesök i Indonesien den 22–24 maj på inbjudan av president Joko Widodo. Det var det första statsbesöket från Sverige till Indonesien.

Regeringen representerades av infrastrukturminister Anna Johansson. En näringslivsdelegation under ledning av Business Swedens vd Ylva Berg deltog också i statsbesöket.

Handel, hållbarhet, forskning och innovation var huvudteman för besöket.