Kronprinsessan delade ut Crafoordpriset i polyartrit

Torsdagen den 18 maj delade Kronprinsessan ut 2017-års Crafoordpris i polyartrit till Shimon Sakaguchi, Osaka University, Japan, Fred Ramsdell, Parker Institute for Cancer Immunotherapy, USA, och Alexander Rudensky, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, USA.

Kronprinsessan delar ut Crafoordpriset i polyartrit till Shimon Sakaguchi, Fred Ramsdell och Alexander Rudensky.

Kronprinsessan delar ut Crafoordpriset i polyartrit till Shimon Sakaguchi, Fred Ramsdell och Alexander Rudensky. Foto: Ola Axman/IBL

De tre immunologiforskarna belönas för upptäckten av regulatoriska T-celler, celler som kan liknas vid ordningsvakter i vårt immunförsvar. De bromsar andra immunceller som angriper kroppsegen vävnad. Det finns förhoppningar om att upptäckterna ska bana väg för nya, mycket effektiva behandlingsmetoder vid autoimmuna sjukdomar, som reumatiska ledsjukdomar, MS och diabetes typ 1.

Prins Daniel närvarade vid prisceremonin som hölls på Kungl. Vetenskaps­akademien i Stockholm.

Om Crafoordpriset

Anna-Greta och Holger Crafoords fond instiftades 1980 och det första Crafoordpriset delades ut 1982. Priset ska främja grundforskning inom astronomi och matematik, geovetenskaper, biovetenskaper (med särskild tyngdpunkt på ekologi) och polyartrit (t.ex. ledgångsreumatism).

Crafoordpriset är ett samarbete mellan Kungliga Vetenskaps­akademien och Crafoordska stiftelsen.