Drottningen inviger SilviaBo – bostäder för demenssjuka

Lördagen den 13 maj invigde Drottningen SilviaBo, Silviahemmets anpassade bostäder för personer med demenssjukdom. Invigningen ägde rum i närvaro av Kungen och statsrådet Åsa Regnér. Drottningen är projektets initiativtagare.

Wilhelmina Hoffman, Silviahemmets rektor och verksamhetschef, Drottningen och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér vid invigningen av SilviaBo.

Wilhelmina Hoffman, Silviahemmets rektor och verksamhetschef, Drottningen och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér vid invigningen av SilviaBo. Foto:Kungahuset.se

Under lördagseftermiddagen samlades inbjudna gäster på Silviahemmet, som ligger på Drottningholmsmalmen på Ekerö, för invigning av SilviaBo.

Drottningen berättade att Ingvar Kamprad tyckte att idén om ett boende till rimligt pris anpassat till en person med demenssjukdom – ett eget boende, inte ett vårdboende – var bra. Han gav därför privat en grundplåt till detta pilotprojekt. På bilden bredvid Drottningen syns Ingvar Kamprad tillsammans med Kungaparet vid en lunch på Solliden i juli 2016.

Drottningen berättade att Ingvar Kamprad tyckte att idén om ett boende till rimligt pris anpassat till en person med demenssjukdom – ett eget boende, inte ett vårdboende – var bra. Han gav därför privat en grundplåt till detta pilotprojekt. På bilden bredvid Drottningen syns Ingvar Kamprad tillsammans med Kungaparet vid en lunch på Solliden i juli 2016. Foto: Kungahuset.se

Under invigningen höll Drottningen höll tal och sa:

Vi lever i ett åldrande samhälle. Allt fler människor lever allt längre. Inte bara här i Sverige, utan i stora delar av världen.

Det är en fantastisk utveckling! Men den medför också växande utmaningar. Hög ålder är ju som vi vet den största riskfaktorn för att drabbas av demenssjukdom.

Än så länge finns ingen behandling som botar demenssjukdom. Därför behöver vi skapa förutsättningar för att de som drabbas ska kunna leva ett så bra liv som möjligt, trots sjukdomen. Vi behöver skapa ett demensvänligt samhälle

H.M. Drottningen

Kungaparet visar lägenheten SilviaBo.

Kungaparet visar lägenheten SilviaBo. Foto: Kungahuset.se

Därefter hölls en presentation av SilviaBo som följdes av invigning av SilviaBo på byggplatsen. Efter det var det visning av lägenheterna och SilviaBo Vision, en visningslokal för hjälpmedel, innovationer och nytänkande. Lägenheterna är placerade på Drottningholmsmalmen alldeles intill Silviahemmet.

Lägenheterna är möblerade i samarbete med IKEA.

Lägenheterna är möblerade i samarbete med IKEA. Foto: Kungahuset.se

SilviaBo är inget vårdboende utan helt vanliga bostäder som är anpassade för personer där minst en i hushållet är drabbad av demenssjukdom. I dag tvingas par ofta flytta isär för att livet i den vanliga bostaden inte fungerar. SilviaBo möjliggör att man kan bo kvar tillsammans längre, förhoppningsvis resten av livet.

Satsningen på SilviaBo inleds med ett pilotprojekt bestående av sex lägenheter och två visningslägenheter i två fristående hus, uppförda av BoKlok.

Pilotprojektet har möjliggjorts tack vare en privat donation av Ingvar Kamprad.

Ambitionen är att inom kort kunna erbjuda liknande bostadslösningar till en rimlig kostnad på många håll i Sverige, men på sikt även i andra länder.

Drottningen och Claes Dinkelspiel, Silviahemmets stiftare och styrelseledamot.

Drottningen och Claes Dinkelspiel, Silviahemmets stiftare och styrelseledamot. Foto: Kungahuset.se

Om Stiftelsen Silviahemmet

Silviahemmet grundades 1996 på initiativ av Drottningen. Silviahemmet har sedan starten verkat för att höja kunskap och kompetens inom demensområdet. Regelbundet anordnas utbildningar för medarbetare i vård och omsorg liksom för anhöriga. Idag finns snart 800 Silviasystrar och Silviasjuksköterskor utbildade i demensvård vid Sophiahemmet Högskola i samarbete med Silviahemmet. Silvialäkare blir allt fler genom samarbete med Karolinska institutet och snart kommer genom samarbetet med KI även Silviafysioterapeuter och Silviaarbetsterapeuter kunna diplomeras.

Jämte utbildningarna finns också dagverksamheten på Drottningholm som är hjärtat i Silviahemmets verksamhet. Vid verksamhetens 20-årsjubileum presenterade Drottningen nästa steg i utvecklingen – SilviaBo.

Om BoKlok

BoKlok är ett boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA. Idén föddes i mitten på 90-talet av IKEA:s grundare Ingvar Kamprad och Melker Schörling, dåvarande vd på Skanska. BoKlok utvecklar och bygger hållbara bostäder med god design, funktion och kvalitet till ett lågt pris. Detta möjliggörs då BoKlok bygger sina bostäder i fabrik. Det gör att SilviaBo kan invigas ett år och fyra månader efter att idén föddes. BoKlok bygger omkring 1200 bostäder per år.