Drottningen vid Hospício da Princesa Dona Maria Amélia

Tisdagen den 2 maj var Drottningen på Madeira för att inviga en ny avdelning för äldre på Hospício da Princesa Dona Maria Amélia.

Vid ankomsten till Hospício da Princesa Dona Maria Amélia.

Vid ankomsten till Hospício da Princesa Dona Maria Amélia. Foto: Miguel Moniz

Drottningen var i Funchal på Madeira för att inviga en ny avdelning för äldre på Hospício da Princesa Dona Maria Amélia.

Drottningen inviger den nya avdelningen, bredvid fader José Alves och Miguel Albuquerque, president för den lokala regeringen på Madeira.

Drottningen inviger den nya avdelningen, bredvid fader José Alves och Miguel Albuquerque, president för den lokala regeringen på Madeira. Foto: Miguel Moniz

Under invigningen höll Drottningen tal och sa:

Att ge våra äldre bästa möjliga vård och omsorg är en fråga som ligger mig mycket varmt om hjärtat.

Viljan att ta hand om dem som en gång tagit hand om oss är en universell drivkraft som förenar oss människor, oavsett var vi lever och verkar. Och jag är övertygad om att vi har allt att vinna på att lära oss av varandra.

H.M. Drottningen

Drottningen fick också tillfälle att besöka barnen på skolan. Det tidigare lungsjukhuset omfattar numera förskola, skola och ett äldreboende.

Drottningen fick också tillfälle att besöka barnen på skolan. Det tidigare lungsjukhuset omfattar numera förskola, skola och ett äldreboende. Foto: Miguel Moniz

Om Hospício da Princesa Dona Maria Amélia

Kejsarinnan Amalia av Brasilien grundade sjukhuset "för behandling av lungsjuka personer" på Madeira år 1853, samma år som hennes dotter Maria Amélia avled efter att länge ha varit försvagad av lungtuberkulos. Kejsarinnan överlät sjukhuset - Hospício da Princesa Dona Maria Amélia – till Drottning Josefina av Sverige, och enligt testamentet skulle arvet ägas och förvaltas av det svenska Kungahuset.

Drottning Josefina åtog sig att formalisera stiftelsen och tillgångarna förvaltas av H.M. Konungens Hovförvaltning.

Drottningen i Jardim do Hospício Princesa D. Maria Amélia, en offentlig trädgård i anslutning till sjukhemmet och skolan.

Drottningen i Jardim do Hospício Princesa D. Maria Amélia, en offentlig trädgård i anslutning till sjukhemmet och skolan. Foto: Miguel Moniz