Kungen invigde Den tänkande handen

Torsdagen den 27 april invigde Kungen teckningsutställningen Den tänkande handen på Kungliga slottet. Tio utvalda tecknares bidrag visas i Gustav III:s antikmuseum.

Illustratör Elisabeth Widmark berättar om sitt bidrag.

Illustratör Elisabeth Widmark berättar om sitt bidrag. Foto: Kungahuset.se

Till tävlingen Den tänkande handen – H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare kom 283 bidrag in från konstnärer, arkitekter, illustratörer och speldesigners. Tio tecknares bidrag har nu valts ut och visas i Gustav III:s antikmuseum.

Konstnär Cecilia Hultman berättar om sitt bidrag.

Konstnär Cecilia Hultman berättar om sitt bidrag. Foto: Kungahuset.se

Under en ceremoni i Bernadottebiblioteket invigde Kungen utställningen och sa:

Kung Gustaf VI Adolf, min farfar, hade ett genuint och levande konstintresse. Han samlade inte bara på redan etablerade konstnärers verk, utan följde också med stort intresse de nya talangerna.

[ … ]

Det är en stor glädje för mig att se hur traditionen nu tas upp på nytt – i en ny form för en ny tid. Och det är förstås särskilt roligt att utställningen visas här, på Kungliga Slottet

H.M. Konungen

Kungen i samspråk med konstnär Rasmus Richter.

Kungen i samspråk med konstnär Rasmus Richter. Foto: Kungahuset.se

De nominerade tecknarna som ställer ut i Gustav III:s antikmuseum är: Naima Callenberg, Love Dahlstedt, Ester Eriksson, Cecilia Hultman, Rasmus Richter, Roger Smeby, Assar Tallinger, Sara Wallgren, Elisabeth Widmark och Cedric Jaques Yu.

En jury bedömer teckningarna och tre stipendiater utses som tillkännages den 6 juni.

Kungen tar del av animatör Assar Tallingers verk.

Kungen tar del av animatör Assar Tallingers verk. Foto: Kungahuset.se

Den tänkande handen - H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare

Vid Kungens 70-årsdag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta fram unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera. Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning.

Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) arrangerar tävlingen i samarbete med Kungl. Hovstaterna. Den tänkande handen är årligen återkommande.