Drottningen delade ut World's Children's Prize

Onsdagen den 26 april delade Drottningen ut priset World's Children's Prize for the Rights of the Child till Manuel Rodrigues från Guinea-Bissau. Ceremonin ägde rum på Gripsholms slott.

Årets barnrättshjälte Manuel Rodrigues tar emot The World’s Children’s Prize for the Rights of the Child 2017. Han har i drygt 20 år kämpat för blinda barns rättigheter och möjlighet till att få gå i skolan i Guinea-Bissau.

Årets barnrättshjälte Manuel Rodrigues tar emot The World’s Children’s Prize for the Rights of the Child 2017. Han har i drygt 20 år kämpat för blinda barns rättigheter och möjlighet till att få gå i skolan i Guinea-Bissau. Foto: Marcus Ericsson / TT

Under ceremonin i Rikssalen på Gripsholms slott delade Drottningen ut pris til Manuel Rodrigues som är årets barnrättshjälte och mottagare av World's Children's Prize för barnets rättigheter. Han hedras för sin 20 år långa kamp för blinda barn och barn med andra funktionsvariationer i Guinea-Bissau i västra Afrika.

Barnens hederspristagare är Rosi Gollmann och Molly Melching.

Rosi Gollmann hedras med the World’s Children’s Honorary Award 2017 för sin över 50 år långa kamp för de allra fattigaste och utsatta barnen i Indien och Bangladesh.

Molly Melching hedras med the World’s Children’s Honorary Award 2017 för sin 40 år långa kamp för att utrota kvinnlig könsstympning, barnäktenskap och tvångsäktenskap.

Molly Melching, Rosi Gollman och Manuel Rodrigues tillsammans med barn som de hjälpt och barn från den internationella barnjuryn.

Molly Melching, Rosi Gollman och Manuel Rodrigues tillsammans med barn som de hjälpt och barn från den internationella barnjuryn. Foto: Marcus Ericsson/TT

World's Children's Prize

World's Children's Prize (WCP) är ett unikt utbildningsprogram för barn som verkar för barnets rättigheter och en medmänsklig värld. Sedan starten år 2000 har 40 miljoner barn, över en halv miljon av dem i Sverige, deltagit i programmet och lärt sig om barnets rättigheter, demokrati och global vänskap.

Omkring 70 000 skolor (1 754 av dem i Sverige) i 115 länder står som Global Friend-skolor bakom World's Children's Prize.

I världsomröstningen Global Vote utser barnen vem som får deras prestigefyllda pris för sina insatser för barnets rättigheter.

Drottningen är tillsammans med bland andra mottagaren av Nobels fredspris och World's Children's Prize 2014 Malala Yousafzai , den burmesiska oppositionspolitikern och fredspristagaren Aung San Suu Kyi och den sydafrikanske kyrkoledaren och fredspristagaren Desmond Tutu beskyddare av World's Children's Prize.

Under årets ceremoni på Gripsholm blev ECPAT Sveriges grundare Helena Karlén (hedras för sitt livsverk) och barnminister Åsa Regnér nya beskyddare.