Kronprinsessan vid Kungliga Patriotiska Sällskapets årshögtid

Tisdagen den 25 april delade Kronprinsessan ut Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj under en ceremoni på Riddarhuset i Stockholm.

Kronprinsessan överlämnade Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj till Sebastian Siemiatkowski, Klarna AB, Erik Sellberg, Ragnsells AB, Tobias Lindfors, Student Consult AB, Gunvor Munck, Börjes Transport AB, Ann-Marie Skarp, Piratförlaget AB, Krister Olsson, Balticgruppen AB och Anders Johansson, AJ Produkter AB.

Kronprinsessan överlämnade Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj till Sebastian Siemiatkowski, Klarna AB, Erik Sellberg, Ragnsells AB, Tobias Lindfors, Student Consult AB, Gunvor Munck, Börjes Transport AB, Ann-Marie Skarp, Piratförlaget AB, Krister Olsson, Balticgruppen AB och Anders Johansson, AJ Produkter AB. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ceremonin inleddes med årsmötesförhandlingar och därefter hölls högtidstal av Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud i Syrien.

Kronprinsessan delade sedan ut Näringslivsmedaljen. Varje år delas medaljen ut till personer, som med ägarinflytande skapat och utvecklat företag – och därmed arbetat för ett bättre Sverige. Årets medaljörer var:

  • Anders Johansson, AJ produkter AB, Halmstad, tillverkar kontors- och lagerinredning samt industriprodukter.
  • Tobias Lindfors, StudentConsulting AB, Luleå, rekrytering och bemanning.
  • Gunvor Munck, Smålandslogistik AB, Nybro, transport.
  • Krister Olsson, Balticgruppen AB, Umeå, konglomerat.
  • Erik Sellberg, Ragnsells AB, Jordbro, återvinning och avfallshantering.
  • Sebastian Siemiatkowski, Klarna AB, Stockholm, betalningssystem.
  • Ann-Marie Skarp, Piratförlaget AB, Stockholm, bokförlag.

Om Kungl. Patriotiska Sällskapet

Kungliga Patriotiska Sällskapet har i över 250 år stöttat utvecklingen av svenskt näringsliv. På 1700-talet var ordet patriot starkt positivt värdeladdat. Det användes om personer som arbetade för det allmännas bästa, inte bara för egen vinning. Gustav III skrev under stadgarna 1772.

Sällskapet bidrar till Sveriges utveckling genom bidrag på drygt 15 miljoner kr till spridning av forskning och för sociala ändamål. Medaljen som delas ut är i 18 K guld och av första storleken med gulgrönt band. Den heter Näringslivsmedaljen och är en belöning för gagnerik gärning inom svensk näringsliv.