Kungen vid diplom- och stipendieceremoni

Måndagen den 24 april delade Kungen ut diplom till unga ledare som genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap samt stipendiet Kompassrosen till fyra unga ledare som visat mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga. Ceremonin ägde rum i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet.

Aliya Sabir Imanli, grundare av organisationen Ung Integration, tilldelas stipendiet Kompassrosen.

Aliya Sabir Imanli, grundare av organisationen Ung Integration, tilldelas stipendiet Kompassrosen. Foto: Kungahuset.se

Under eftermiddagens ceremoni i Bernadottebiblioteket tog kring 80 unga ledare emot diplom efter att genomgått ledarskapsutbildningen Värdebaserat ledarskap. Utbildningen har som mål att stärka unga ledares ledarskap genom att tydliggöra värderingar och vägleda hur dessa kan synas i beteendet och i livets alla beslut och ageranden.

Louise Lindén, grundare till Live Green och Young Innovation HUB, tilldelas stipendiet Kompassrosen.

Louise Lindén, grundare till Live Green och Young Innovation HUB, tilldelas stipendiet Kompassrosen. Foto: Kungahuset.se

Kungen höll tal och sa:

Att få hylla och lyfta unga ledare ligger mig varmt om hjärtat.

Vårt samhälle behöver ledare som är modiga, omtänksamma och handlings­kraftiga. Ledare som vill och orkar leda även när det stormar. Ledare med en stark inre kompass – ett ledarskap kopplat till värderingar. [ … ]

Till alla er ungdomar som i dag tar emot diplom och stipendier: Ni är viktiga. Fortsätt att sprida goda värderingar och ett värdebaserat ledarskap till fler. Det behövs!

H.M. Konungen

Afnan Khabiri, tränare i fotbollsklubben Jokkmokks SK, tilldelas stipendiet Kompassrosen.

Afnan Khabiri, tränare i fotbollsklubben Jokkmokks SK, tilldelas stipendiet Kompassrosen. Foto: Kungahuset.se

Stiftelsens Ungt Ledarskaps stipendium Kompassrosen delades i år ut till : Afnan Khabiri, Aliya Sabir Imanli, Andra Farhad och Louise Lindén.

  • Aliya Sabir Imanli, 17 år, Helsingborg, grundare av organisationen Ung Integration. Hon tilldelas stipendiet för att hon ”med ett inkluderande ledarskap fyllt av omtanke och drivkraft vågar visa vägen och göra skillnad i integrationen av unga.”
  • Afnan Khabiri, 24 år, Jokkmokk, tränare i fotbollsklubben Jokkmokks SK får stipendiet för att han ”med engagemang och omtanke utöver det vanliga, ser och lyfter sina medmänniskor i en gemenskap där alla, oberoende av bakgrund, får vara med.”
  • Andra Farhad, 23 år, Stockholm, vd och grundare av Börshajen, får stipendiet för att hon ”med varm karisma och stor omtanke öppnar dörrar till en ny ekonomisk värld åt de som själva inte haft mod till förändring.”
  • Louise Lindén, 25 år, Karlskrona, grundare till Live Green och Young Innovation HUB tilldelas stipendiet för att hon ”har mod att rädda när andra blir rädda och driver med stor omtanke och inspiration sin omvärld mot en bättre hållbarhet.”
Andra Farhad, vd och grundare av Börshajen, tilldelas stipendiet Kompassrosen.

Andra Farhad, vd och grundare av Börshajen, tilldelas stipendiet Kompassrosen. Foto: Kungahuset.se

Ungt ledarskap

Stiftelsen Ungt Ledarskap var en gåva till Kungen på 60-årsdagen, på initiativ av Scouterna. Stiftelsen verkar för att lyfta unga ledare med ett gott värdebaserat ledarskap. Stiftelsens bygger på scoutrörelsens värderingar och har mod, omtanke och handlingskraft som centrala värdeord för ett gott värdebaserat ledarskap.

Stipendiet Kompassrosen ska gå till unga människor som, oberoende av formell titel, i handling visat att de tagit ett ansvar och visat ett engagemang utöver det vanliga och som kan visa att stipendiet kan hjälpa dem till fortsatt utveckling i gott ledarskap. Bakom stipendiet står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Stipendiebeloppet uppgår till 50 000 kronor per stipendium och ska användas till den personliga ledarskapsutvecklingen.

Värdebaserat ledarskap är en folkhögskolekurs som arrangeras av Scouterna och Scouternas folkhögskola i samarbete med näringslivet och andra ideella ungdomsorganisationer med stöd av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.