Kungen på scoutmöte i Berlin

Torsdagen den 20 april till söndagen den 23 april var Kungen på scoutmöte i Berlin, Tyskland. Eventet arrangerades av World Scout Foundation, där Kungen är hedersordförande. Drottningen deltog i scoutresan.

Vid scoutlägret i Berlin.

Vid scoutlägret i Berlin. Foto: WSF

Under dagarna i Berlin deltog Kungen bland annat i World Scout Foundations styrelsemöte och i en konferens tillsammans med BP Fellows. Under konferensen presenterade bland annat World Organization of the Scout Movements (WOSM:s) nye generalsekreterare Ahmad Alhendawi sin vision för scouting och hur 40 miljoner scouter världen över kan leda förändringen i att skapa en bättre värld.

Ahmad Alhendawi, 32 år och från Jordanien, är en internationell förkämpe för mänskliga rättigheter och ungdomsinflytande och kommer från jobbet på FN som Ban Ki-moons särskilda sändebud för unga (UN Youth Envoy).

Under lördagen besökte Kungaparet ett scoutläger och deltog i aktiviteter. Lunchen intogs i en traditionell jurta. Kungaparet fick också höra om tyska scouters arbete för att välkomna och integrera flyktingar.

Under dagarna i Berlin.

Under dagarna i Berlin. Foto: WSF

Lördagskvällen avslutades med en BP Fellowship-middag där Kungen höll tal och citerade ur den ursprungliga scoutlagen som publicerades 1908: ”En scout är allas vän och en bror till varje annan scout”, och framhöll hur relevant det fortfarande är.

Kungen var imponerad av de tyska scouternas arbete med att välkomna nyanlända och hjälpa dem i integrationen i deras nya samhällen. Liknande initiativ har tagits i andra länder och under den globala flyktingkrisen visar scouter vad det innebär att vara en vän till alla.

Baden-Powell Fellowship

Baden-Powell Fellowship består av drygt 2 300 personer som donerat pengar till scoutrörelsen genom World Scout Foundation, där Kungen är hedersordförande. De insamlade pengarna går till att utveckla scoutrörelsen i olika delar av världen. Den svenska grenen av Baden-Powell Fellowship består av 140 personer.

Robert Baden-Powell (1857–1941) är scoutrörelsens grundare.

Om Scouterna

Kungen är hedersordförande i svenska Scouterna och sedan 1977 hedersordförande i World Scout Foundation (WSF) som stöttar World Organization of the Scout Movement (WOSM) som samlar 40 miljoner scouter världen över. WSF:s syfte är att samla in medel för att stötta och fortsätta utveckla den globala scoutrörelsen.

Scouterna är en barn- och ungdomsrörelse som verkar i nästan alla världens länder och som vilar på en stark värdegrund och jobbar för att göra världen bättre. I många oroshärdar har scouterna en viktig roll som fredsambassadörer samt att stötta utvecklingen i det lokala samhället och hjälpa till praktiskt med till exempel återuppbyggnad efter katastrofer.