Kungen vid Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla

Tisdagen den 28 mars besökte Kungen Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla för att höra om deras verksamhet och för att träffa Kompassrosstipendiaten Madeleine Sundell. Hon arbetar idag som Frälsningsarméns nationella samordnare mot människohandel.

I över 20 år har Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla jobbat för att bryta segregationen.

I över 20 år har Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla jobbat för att bryta segregationen. Foto: Kungahuset.se

Vid ankomsten till Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla välkomnades Kungen av Madeleine Sundell, Frälsningsarméns nationella samordnare mot människohandel, kommendör Eva Kleman, Frälsningsarméns ledare för Sverige och Lettland, samt Jenny Alm, platsansvarig för kvinnocentret i Akalla.

Madeleine Sundell, som 2009 tog emot stipendiet Kompassrosen ur Konungens stiftelse Ungt ledarskap, inledde med att berätta vad stipendiet betytt för henne. Kompassrosen delas årligen ut till unga ledare som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft.

Kompassrosstipendiaten Madeleine Sundell och Kungen.

Kompassrosstipendiaten Madeleine Sundell och Kungen. Foto: Kungahuset.se

Madeleine Sundell var en ideellt engagerad scoutledare och student på juristlinjen när hon tilldelades Kompassrosen för att hon i ett scoututbytesprojekt mellan Sverige och Zimbabwe ”fått scoutvärderingar att stärkas lokalt och internationellt genom möten mellan olika livssituationer och, trots svårigheter, med handlingskraft förverkligat värdebaserat hjälparbete”.

Sedan dess har hon bland annat fått erfarenhet av FN:s arbete med mänskliga rättigheter, gått ledarskapsutbildning vid Handelshögskolan och varit verksam i fältarbeten i södra Afrika. Under sina resor i världen kom hon vid flera tillfällen i kontakt med Frälsningsarméns verksamhet, en organisation som finns i 127 länder. Sedan 2014 är hon Frälsningsarméns nationella samordnare mot människohandel.

Under besöket i klassrummet.

Under besöket i klassrummet. Foto: Kungahuset.se

Därefter berättade Jenny Alm om kvinnocentrets verksamhet. Hit kommer utlands­födda kvinnor från hela Stockholmsområdet för att lära sig att läsa och tala svenska och få kunskap om det svenska samhället. Det är också en plats att träffa vänner. Om inte centret fanns skulle många av kvinnorna bli sittande hemma helt isolerade från det svenska samhället.

Madeleine Sundell, Kungen, Rahel och Jenny Alm i samtal under besöket på kvinnocentret.

Madeleine Sundell, Kungen, Rahel och Jenny Alm i samtal under besöket på kvinnocentret. Foto: Kungahuset.se

Kungen fick även träffa Rahel som berättade om sin livsresa, från flykten från Etiopien som tolvåring till livet som ensamkommande flyktingbarn i Sverige och den långa väntan på uppehållstillstånd.

Lärare Maria Sandberg välkomnar Kungen till lektionen i svenska.

Lärare Maria Sandberg välkomnar Kungen till lektionen i svenska. Foto: Kungahuset.se

Kungen besökte sedan ett klassrum och fick ta del av svenskundervisning där dagens samtal rörde sig kring Kungafamiljen och statsskick i olika länder.

Besöket vid Frälsningsarméns kvinnocenter avslutades med att en kakbuffé med recept från olika delar av världen serverades. Kvinnorna som besöker centret hade bakat specialiteter från sina hemländer.

Kaffe och kakor avslutade besöket.

Kaffe och kakor avslutade besöket. Foto: Kungahuset.se

Kakbuffén.

Kakbuffén. Foto: Kungahuset.se