Kungen prisade mjölkbönder

Måndagen den 27 mars var Kungaparet vid utdelningen av LRF Mjölks Guldmedalj. Kungen delade ut guldmedaljer till 35 mjölkbönder samt priset Årets Mjölkbonde.

Kungen delar ut priset Årets Mjölkbonde till Lars-Inge Gunnarsson, Skottorps säteri. Här tillsammans med barnen Elin och Karl-Johan.

Kungen delar ut priset Årets Mjölkbonde till Lars-Inge Gunnarsson, Skottorps säteri. Här tillsammans med barnen Elin och Karl-Johan. Foto: Patrik C Österberg/IBL

Förmiddagens medaljceremoni hölls på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm där 35 av de 39 medaljörerna närvarade.

Under ceremonin höll Mjölkdelegationens ordförande Palle Borgström och civilminister Ardalan Shekarabi tal. För musikunderhållningen stod pianist Tobias Helldin och sångerskan Ulla-Carin Börjesdotter. Konferencier var Ulf Elving.

Prisutdelningen inleddes med en fanfar och därefter delade Kungen ut medaljerna samt priset Årets Mjölkbonde som i år gick till Lars-Inge Gunnarsson på Skottorps säteri i Hallands län

Ceremonin hölls på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm.

Ceremonin hölls på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LRF Mjölks Guldmedalj

I år tilldelas medaljen 39 mjölkbönder från hela Sverige. Medaljen är den högsta utmärkelsen som mejeriföreningarna delar ut för ”skicklighet och ansvarskänsla” i arbetet med mjölkkvaliteten.

Mjölkbönderna får utmärkelser i form av diplom, plaketter och slutligen en guldmedalj. För att kvalificera sig för guldmedaljen krävs att man har klarat av att leverera förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det betyder bland annat 16.800 mjölkningstillfällen och att cirka 1.500 provtagningar har gjorts på gården.

De första medaljerna delades ut av Gustaf VI Adolf 1958.

Priset Årets Mjölkbonde instiftades 2012 och tilldelas en mjölkföretagare som utvecklat sitt företag, varit en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklat mjölksektorn.